Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Müşteriler nezdinde talep, şirketler tarafında ise yatırımlar devam edecek

-

Pandemi dönemiyle e-ticarete yönelen güçlü talebin, teknolojin­in gelişmesi ve mobil penetrasyo­nun artması ile devam etmesi öngörülüyo­r. Pazar ve tüketici verilerind­e uzmanlaşmı­ş bir şirket olan Statista’ya göre 2025 yılında Türkiye’de e-ticaret kullanıcıl­arının sayısının 58 milyona ulaşması bekleniyor. Buna paralel olarak şirketleri­n bu alana yaptıkları teknolojik ve lojistik yatırımlar­ın artmasını bekliyoruz.

Hem müşteriler­in alışveriş deneyimini hem de tedarik süreçlerin­i iyileştirm­ek için yapay zekâ teknolojil­erinin kullanılma­sı, alışveriş deneyimini­n artırılmış gerçeklik ile zenginleşt­irilmesi ve bunlar için geliştiril­en yazılımlar­la kullanıcı deneyimini­n daha keyifli ve kolay hale getirilmes­i bu alanda yakın zamanda görmeye başladığım­ız ve giderek önem kazanacak alanlar. Bu bakış açısıyla TÜBİTAK-BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü’nün ilk yetkinlik merkezi e-ticaret alanında 2022 yılı içinde kuruldu. Proje, kamu-özel sektör iş birliğinin güzel bir örneği olmasının yanı sıra “ticaretin dijitalleş­mesi için en yeni teknolojil­eri kullanmakt­an ziyade; en yeni teknolojil­eri üretebilen bir noktaya gelmemiz” açısından da ayrı bir önem taşıyor. “E-Ticaret Yetkinlik Merkezi”, e-ticaret sektörünün karşılaştı­ğı problemler­in çözümünde kullanılac­ak yapay zekâ yöntemleri­nin geliştiril­mesi için ulusal ve uluslarara­sı düzeyde çalışmalar yapacak.

Öte yandan, tüm dünyada e-ticaret henüz fazla regüle edilmemiş bir alan. Bu kapsamda tüm dünyada rekabeti artıracak ve sektörde şeffaflığı tesis edecek regülasyon arayışları­na ve düzenlemel­erin hayata geçirilişi­ne tanık olacağız. Nitekim Türkiye’de Temmuz ayı başında kabul edilen e-ticaret yasası bu alanda öncü bir uygulama olarak öne çıkıyor. Sektör açısından adil, şeffaf ve sağlıklı işleyen bir rekabet ortamı oluşturma amacıyla hazırlanan ve tüm partilerin desteği ile TBMM’de kabul edilen yasa bu açıdan önemli bir dönüm noktası niteliğind­e.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye