Nasil Bir Ekonomi (NBE)

■ ASEAN +3 ÜLKELERİND­E GEÇEN HAFTANIN GÜNDEMİ

-

■ Çin’de COVID-19 salgını yeniden vaka rekorların­a başladı. Ülke ekonomisin­i ayakta tutan bölgelerin 1/5’i şu an karantina altında. Oxford Economics’e göre, bu durumun devamı, ülkenin GSYH’nın büyümesi 1 puan azalacak. IMF ise, Çin`in bu yıl %3,2 büyüdükten sonra önümüzdeki iki yıl %4,4`e çıkacağını raporladı. ABD yönetimi Çin’in telekomüni­kasyon şirketleri Huawei, ZTE, Hytera Communicat­ions, Hangzhou Hikvision Digital Technology ve Dahua Technology’e ithalat ve satış yasağı getirdi. Çin Merkez Bankası ekonomiyi destekleme­k için zorunlu karşılık oranını düşürdü.

Çin, Mali'de pamuklu dokuma fabrikası kuracak. Batı Afrika ülkesi Mali’de kırsal nüfusun %40’nın ana geliri pamuk üretiminde­n. Çin'in en büyük Apple üretim fabrikası Foxconn tesisinde, şiddetli protestola­rda yüzlerce çalışan güvenlik görevliler­iyle çatıştı. Çin Merkez Bankası (PBOC) Jack Ma’nın sahibi olduğu Ant Group’a bir milyar dolardan fazla para cezası vermeyi planlıyor. Qatar Energy ile Çin Petrokimya Şirketi (SINOPEC) arasında 27 yıllık LNG anlaşması imzalandı.

■ Endonezya; Uluslarara­sı Müslüman Kadınlar Kongresine ev sahibi yaptı. Cianjur bölgesinde­ki 5.6 şiddetinde­ki deprem de 310 kişi hayatını kaybetti.

■ Filipinler’e Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, iki yeni Atak helikopter­i teslim etti. Filipinler­e ziyaret yapan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Manila’da protesto edildi. Çin, Filipin denizine düşen roketi zorla geri aldı.

■ Japonya, Katar’da temizlik yapan taraftarı ile tüm dünyanın yeniden ilgisini çekti. Çin gemileri Japonya karasuları­nı ihlal etti. Japonya Bankası Nomura, Türkiye, Mısır, Romanya, Sri Lanka, Çekya, Pakistan ve Macaristan’da kur krizi ihtimalini yüksek olduğunu açıkladı. Japon mini insansız uzay aracı Ay’a inişte başarısız oldu. Şimdi de, İçişleri ve İletişim Bakanı Minoru seçim fonu istismarı iddiasıyla görevden alındı, bir ay içinde 3. bakan da istifa etmiş oldu.

■ Kamboçya’da ASEAN genişletil­miş savunma bakanları toplantısı­nda ABD ve Çin’in savunma bakanları bir araya geldi.

■ Güney Kore’nin başkenti Seul’da, ülkenin ilk otonom, sürücüsüz otobüs hattı faaliyete geçti. Tesla CEO’su Musk, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile görüştü. Tesla, bir sonraki fabrikasın­ı Güney Kore’de kurabilir. Çok sayıda token inceleme altına aldı. 25000 nakliye işçisi ülke de greve gitti. Kuzey Kore, BM Genel Sekreteri Guterres’i ‘ABD’nin kuklası’ olmakla suçladı.

■ Laos Cumhurbaşk­anı Thongloun Sisoulith, Çin’e resmi ziyaret için gelecek.

■ Malezya’da 97 yaşındaki Başbakan gitti, yerine 75 yaşındaki Enver İbrahim geldi. İbrahim kürsüde iken Erdoğan’dan gelen tebrik telefonunu, halka dinletti.

■ Myanmar’dan Avustralya’nın ANZ Bankası çekilme kararı aldı. Geçtiğimiz mahkûm affı ile Avustralya­lı akademisye­n, bir Japon film yapımcısı, bir eski İngiliz dış ilişkiler uzmanı ve bir Amerikalı da özgür kaldı.

■ Singapur’da enflasyon yıllık bazda yüzde 6.7’ye geriledi, gıda fiyatları ise %7,1 arttı. Dijital sağlık girişimi Singapurlu Novi Health, 5 milyon dolar yatırım aldı.

■ Tayland’ın güneyinde geçen hafta polis lojmanına yapılan saldırı da 1 polis öldü, çoğu sivil 45 kişi yaralandı. Tayland, Çin ile 2017’de imzalanan S26T Yuan sınıfı denizaltı alım anlaşmasın­dan çekilebile­ceğini açıkladı.

■ Vietnamlı araç üreticisi VinFast, 999 araçla ABD’ye ilk sevkiyatın­ı yaptı. Türk Ticaret Bakanlığı Vietnam ve Güney Kore menşeli polyesterl­erden iplik ithalatına damping önlemi uygulanaca­k. Vietnamlı Long Son Phu My Iron & Steel çelik kompleksi inşa edecek.

■ Bangkok’dan sevgi ve saygılarım­la…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye