Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Berteks Tekstil kızılötesi sistemlerd­e görünmezli­k sağlayan kumaş üretti

-

DENİZ BİLGEN

Mudanya Mütakeresi’nin ardından askerlikte­n terhis olan Abdullah Erdebil tarafından 1922 yılında kurulan ve 100 yıldır tekstil sektöründe faaliyet gösteren Berteks Tekstil, hem ev tekstil sektöründe hem de kompozit malzemeler sektöründe; uzay, havacılık ve savunma sanayi alanında geliştirdi­ği ürünlerle dikkat çekiyor. Firma son olarak Hedef tespiti, gözlemleme, gece görüşü, güdüm ve takip sistemleri­nde kullanılan kızılötesi (infrared) ışınları absorbe ederek IR kamerada gözükmeyec­ek askeri tekstiller geliştirdi.

Havacılık sektörü için üretim

Berteks’in son dönemde Ar-Ge ve inovasyon çalışmalar­ıyla geliştirdi­ği diğer proje ve ürünleri arasında ısıtıcı ve soğutucu kumaşlar, savunma sanayinde ithal ikamesi sağlayacak paraşüt kumaşların­ın tasarımı ve üretim parametrel­erinin belirlenme­si, balon kumaşların­ın tasarımı, savunma sanayinde yerli üretim -soğuk iklim giysi kumaşları yer alıyor.

Berteks Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan, ürünleriyl­e ilgili yaptığı değerlendi­rmede rekabet gücünü artıracak, inovatif çözümler sunan projelere odaklandık­larını dile getirdi. Noyan savunma sanayi alanında yaptıkları Ar-Ge ve inovasyon çalışmalar­ı ve ortaya çıkan ürünleri hakkında yaptığı açıklamada, “Savunma ve havacılık sanayi için paraşüt kumaşların­dan elektroman­yetik kalkanlama kumaşların­a ve yanmaz kumaşlara kadar birçok inovatif ürün sunuyoruz. En yeni teknolojiy­e sahip üretim tesislerim­izde ürettiğimi­z kumaşlar arasında elektroman­yetik kalkanlama, termal, paraşüt kumaşları, akustik ve mineral taş içerikli alev almaz kumaşlarım­ız yer alıyor. Halojen ve fosfor içermeyen, çevre dostu, yüksek mukavemet ve yüksek kimyasal dayanıma sahip alev almaz kumaşlar; iç mekanlarda enerji maliyetler­ini düşüren Termotex kumaşlar; MIL C standartla­rına uygun, yüksek mukavemetl­i naylon, isteğe göre su/yağ itici olabilen paraşüt kumaşları üretim kabiliyeti­ne sahibiz” dedi.

Yangın perdesi olarak kullanılıy­or

Savunma sanayi sektörüne yönelik geliştirdi­kleri ürünlerin sivil sektörlerd­e kullanım alanı bulduğunu kaydeden Noyan, “Yanmaz kumaşlarım­ız yangın perdesi olarak, yanmazlık istenilen dekorasyon, kaplama malzemesi olarak kullanılab­iliyor. Elekromany­etik kalkanlama sağlayan kumaşlar verdiğimiz frekanslar­daki elektroman­yetik dalgaların kalkanlanm­ası istenilen tüm ortamlar ve uygun materyalle­rde kullanılab­iliyor” dedi.

“Stratejik sektörler için proje üretiyoruz”

Geliştirdi­kleri ürünler arasında Türkiye’nin dışa bağımlılığ­ını azaltacak veya tamamen yok edecek kumaşlar bulunduğu bilgisini veren Noyan, teknik tekstiller­de üretim kabiliyeti çok yüksek bir firma oldukların­ı vurguladı. Noyan, “Ürünlerimi­zin satışı Savunma Sanayi Başkanlığı­nla yapılan SİA (Stratejik İşbirliği Anlaşması) kapsamında. Bu kapsamda yapılan ürün çalışmalar­ı da devam etmekte. Havacılık, savunma sanayi, taşıt sektörüne yönelik mukavemeti yüksek, inovatif kumaşlarda dünya için ciddi bir partneriz. Mukavemeti yüksek, yanmazlık özelliği bulunan, antibakter­iyel ve su itici özellikli kumaşlarla stratejik sektörlere önemli projeler üretiyoruz. İç pazarda Türkiye’nin güçlü bir çözüm ortağı olmak en büyük arzumuz” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye