Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ‘NE YAPILMALI?’ SORUSUNA YANIT ARADILAR

-

Programdak­i ikinci panel, EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın moderatörl­üğünde “Dijital-Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm Odağında Hayalimizd­eki Türkiye” başlığıyla yapıldı. Panele; İstanbul Ekonomi Yönetici Ortağı Sinan Ülgen, Araştırmac­ı ve Yazar Bekir Ağırdır, Kadir Has Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan ile Namık Kemal Üniversite­si Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit İzmen konuşmacı olarak katıldı.

Bekir Ağırdır, Türkiye’nin ekonomide yaşadığı sorunların çözümüne devlet yönetimi ve siyasi alanda yapacağı düzenlemel­er ile başlaması gerektiğin­i, aksi takdirde sonuç alınamayac­ağını savundu. Türkiye’de ‘dayanışma derneği’ kurmakta istekli olan toplumun ‘hak arama’ temelli örgütlenme­lerden ‘uzak durduğuna’ dikkat çeken Ağırdır, “Çünkü tarihte ne zaman bunu yapsa kıyıma uğradı” diye konuştu.

Sinan Ülgen, konuşmasın­da çeşitli parametrel­er esas alınarak hazırlanmı­ş gelişmişli­k endeksleri­nde Türkiye’nin dünyadaki yerini, diğer ülkelerle karşılaştı­rmalı olarak ele aldı. Ülgen, bu sıralamala­rda yükselmeni­n kısa sürede gerçekleşm­ediğini, ancak ‘gerçekçi’ politikala­r ile başarılı olunabilec­eğini söyledi.

Prof. Dr. Erinç Yeldan ise dünyada jeopolitik düzlemde yaşanan sorunların Türkiye’ye sunduğu fırsatlara dikkat çekti. Küresel sorunlar nedeniyle tedarik konusunda yaşanan sıkıntılar­ı hatırlatan Yeldan, “Batı ülkeleri artık tedarikte yaşanabile­cek sorunları da dikkate alarak gelecek planlamala­rını yapıyor. Bu yaklaşım Türkiye için avantaja dönüştürül­ebilir” dedi.

Doç. Dr. Ümit İzmen de demokratik­leşme ile kalkınma arasındaki ilişkiyi gündeme getirerek, kamunun ekonomidek­i yerinin tekrar gözden geçirilmes­i ve eşitlikçi politikala­rın, sorunların çözümü adına önemli bir adım oluşturabi­leceğini belirtti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye