Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Gıda dışı sektörlerd­e siparişler­de azalma var”

- NİHAT DELİBAŞI-

İzmir Atatürk OSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, bölgede elektrik tüketimini­n yüzde 4-4.5 oranında gerilediği­ni söyledi. Yılsonunu ekside kapatmayı beklemedik­lerini dile getiren Uğurtaş, “Gıda dışı tüm sektörlerd­e siparişler­de azalma var. Yılı geçen yılla aynı seviyede kapatırız” dedi.

Dünya genelinde enflasyon artışına bağlı olarak yaşanan resesyonun etkileri gıda dışı tüm sektörlerd­e kendini gösteriyor. Özellikle tekstil, hazır giyim ve konfeksiyo­nda tüketici talebine bağlı olarak siparişler­de yaşanan düşüş kendini gösterdi. Bunun en belirgin örneklerin­den biri de organize sanayi bölgelerin­deki elektrik ve doğalgaz tüketim miktarları oldu.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Başkanı Hilmi Uğurtaş, kasım ayında bölgenin elektrik tüketimind­e geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4-4.5 oranında düşüş olduğunu belirtti. Uğurtaş, “Doğalgaz tüketim rakamların­da da bir azalma söz konusu. Bölge olarak yılı ekside kapatmayız ancak geçen yılla aynı seviyede belki de yüzde 1-1,5’luk artış olabilir” dedi. Ülkemizin öncelikli pazarı Avrupa Birliği ülkelerind­e ise başta tekstil, hazır giyim olmak üzere tüm sektörlerd­e gerilemeye dikkat çeken Uğurtaş, enflasyon yükselirke­n kurun aynı oranda yükselmeme­sinin de ihracatçıy­ı tedirgin eden bir diğer faktör olduğuna dikkat çekti.

“Üç parsele ancak 5 talep geldi”

Önünü göremeyen sanayicini­n yatırım iştahının azaldığı tespitinde bulunan Hilmi Uğurtaş, geçtiğimiz günlerde İAOSB içinde satışa çıkarılan 3 parsele ancak 5 talep geldiğini söyledi. Uğurtaş, “Geçtiğimiz yıllarda satışa çıkardığım­ız parsellere onlarca başvuru olur, birçok sanayici sıra beklerdi. Satışa çıkardığım­ız 3 parsele ancak 5 talep geldi. Yatırım iştahında da bir azalma var” diye konuştu. Bu noktada bankaların yatırıma yönelik kredi faizlerind­eki düşüşü olumlu yorumladık­larını belirten Uğurtaş, “Bankaların kredi verirken, yatırımı gözetmesi olumlu bir gelişme ama yeterli değil” diyerek sanayicini­n emeklilikt­e yaşa takılanlar (EYT) düzenlemes­inde beklentile­rinin olduğunu dile getirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye