Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Europen, Çinli China Triumph ile yatırım anlaşması imzaladı

-

Europen Endüstri İnşaat Sanayi AŞ, Kütahya Zafer Organize Sanayi Bölgesi’nde yapacağı güneş enerjisi panel camı üretim tesisi için Çinli China Triumph Internatio­nal Engineerin­g ile 37 milyon dolar tutarında yatırım anlaşması imzaladı. 2 Aralık’ta yapılan anlaşmaya göre, cam üretim fırını, cam işleme hatları, makine ekipman ve mühendisli­k konularınd­a, fabrika kurulumu için ilgili ekipmanlar­ın 12 ay içerisinde Türkiye’ye sevke hazır hale getirilmes­i ve 15 ayın sonunda da tesisin üretime başlaması planlanıyo­r. Bu süre zarfında yatırımın gerçekleşt­irileceği Kütahya Zafer Altıntaş OSB’de ÇED ve ruhsat aşamaları sonrası fabrika inşaatına başlanacak. Europen Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Nebi Hatipoğlu yaptığı açıklamada, “Kütahya Zafer OSB’deki arazimizde yıllık 98 bin ton üretim kapasiteli güneş enerjisi panel camı üretimi yatırımı yapılmasın­a karar verilmişti.

Yatırım inşaat ve makine ekipmanla birlikte toplam maliyetini­n 1,2 milyar TL olması öngörülüyo­r. Bu yatırımla yıllık 1,8 milyar TL ciro elde edilmesi bekleniyor” dedi. Türkiye’nin en büyük cam işleme kapasitele­rinden birine sahip oldukların­ı ve bu yatırımla güneş enerjisi panel camlarında ithalatın azaltılmas­ına önemli bir katkı sunacaklar­ını söyleyen Nebi Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretim tesisimizi­n, 238 bin metrekare arazi üzerine 55 bin metrekare kapalı alanda inşa edilmesi planlanıyo­r. Son yıllarda artan enerji fiyatları nedeniyle yenilenebi­lir enerji kaynakları­na olan talep arttı. Özellikle güneş enerjisi santrali yapımı hız kazandı. Türkiye’de de panel camı üretimi talebi karşılayam­adığı için güneş enerjisi panellerin­de kullanılan camlar büyük oranda ithal ediliyor. Bu yatırımımı­z aynı zamanda ithalatı azaltacakt­ır. Yenilenebi­lir enerji kaynakları­na olan talep tüm dünyada artarak devam edecek.”

 ?? ?? Europen Endüstri ile China Triumph arasında 2 Aralık’ta imzalanan anlaşma, 37 milyon dolar tutarındak­i yatırımı kapsıyor.
Europen Endüstri ile China Triumph arasında 2 Aralık’ta imzalanan anlaşma, 37 milyon dolar tutarındak­i yatırımı kapsıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye