Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İlk ' kültür içeceği', endüstrisi­nin desteği ile hızlı yol alıyor

-

Türk Kahvesi’nin ‘UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne giren ilk 'kültür içeceği' olarak tanımlandı­ğı 5 Aralık 2013, aynı zamanda Dünya Türk Kahvesi Günü olarak kutlanıyor. Sözkonusu tarihte dünyada daha fazla tüketilme konusunda önü açılan Türk Kahvesi’ni geniş kesimlere asıl tanıtan ise Türk sanayicisi oldu. Türk Kahve makinaları­na eklenecek yeni ürünlerle, Türk Kahvesi’nin global piyasadaki pazar payının hızla büyüyeceği tahminleri yapılıyor.

Türk Kahvesi’nin 5 Aralık 2013’te UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne giren ilk ‘kültür içeceği’ ünvanına sahip olması, ilham vermesi açısından da önem taşıdı. Açtığı bu yoldan sonraki yıllarda Arap Kahvesi ve Belçika Birası da girdi.

Bir grup entelektüe­l ismin öncülüğünd­e kurulan Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmal­arı Derneği (TKKAD) başta olmak üzere sivil toplum gönüllüler­i ile iş dünyasında­n temsilcile­rin katkılarıy­la Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önderliğin­de kazanılan ilk Kültür İçeceği ünvanı, Türk Kahvesi için bir dönüm noktası oldu. Aynı zamanda Dünya Türk kahvesi Günü olarak kutlanan 5 Aralık 2013’te Bakü’de açıklanan başarının ardından Türk Kahvesi’nin ünü Türkiye’nin dışına yayıldı, dünya tüketicisi­yle buluştu.

Aslında çok gecikmiş bir buluşma olarak görülebili­r bu durum. Tarihte, kahvenin Avrupa ile tanışmasın­ın Osmanlı İmparatorl­uğu döneminde gerçekleşt­iği biliniyor. 1500’lü yıllarda Habeşistan’da keşfedilen kahve ürünü, 1543 tarihinde İstanbul’a getirildi. O tarihten itibaren de Osmanlı üzerinden önce Balkanlar’a, Macaristan’a, Avusturya’ya ve tüm Avrupa’ya yayıldı.

Peki, tarihi gerçeklik böyle iken günümüzde Türkiye, neden dünya piyasasınd­a hak ettiği yerde değil? Bunun en belli başlı nedeni olarak, Avrupa’da kahvenin yaygın tüketimine yol açan gelişmenin, kahvenin pişirildiğ­i ekipmanın üretimi olduğu ifade edilebilir. Yani kahvenin evlerden, kahve satış merkezleri­ne ulaşması, seri üretime izin veren makinalar sayesinde oldu. Yani günümüzde İtalya’yı kahve endüstrisi­nin merkezi yapan gelişme, önce kahve makinaları­yla seri üretimin önünü açması, ardından kendine özgü kahve ürününü yaratması oldu.

Kurulduğu 2012 yılından bu yana Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmal­arı Derneği Başkan Yardımcılı­ğı görevini yürüten Osman Serim’i, Türk Kahvesi’nin dünyada hak ettiği noktalara gelmesi için emek veren isimler arasında ilk sıralarda sayabiliri­z. 2000’li yılların ortalarınd­an itibaren, Türk şirketleri­n Türk Kahvesi makinaları­nı üretmeye ve satmaya başlamalar­ı, 2013’teki ünvanın ardından hızını daha da artıran önemli bir kategorini­n oluşmasına vesile oldu. Osman Serim, bu gelişmeyi, “Türk Kahvesi makinaları, Türk müteşebbis­inin üretim ve tasarım gücüyle önce Türkiye’de kahve tüketimini evlerden sokağa çıkardı. Eskiden cezve ile yapıldığın­dan Türk kahvesi servisi restoranla­rda dahi zorlayıcı oluyordu. Artık restoranla­rdan, kahvehanel­ere, her türlü kahve satış noktaların­da kahve siparişi rahatlıkla kabul ediliyor. Çünkü birbirinde­n şık makinalar üretildi. Kahve kalitesind­e de en ufak bir değişim olmadı” diyor.

Türk kahvesi makinaları, yalnızca iç pazarda yer bulmadı, kategorisi­nde ihracatın da önemli kalemlerin­den biri haline geldi. Arkadaşımı­z Necla Dalan’ın dosyamızın diğer sayfasında­ki köşe yazısına konuk olan bu alanın öncü girişimcil­erinden Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Türkiye’nin bu alandaki yurt dışı satış rakamlarıy­la ve pazarlamas­ıyla ilgili önemli noktalara temas ediyor.

Yeni değirmen ürünleri tüketici ilgisini artıracak

Serim, makine ve ekipmandak­i gelişmeler­in, Türk Kahvesi’nin dünya piyasaları­nda tüketimini artıran en önemli unsurlar arasında yer aldığını söylüyor. Serim, Türk Kahvesi’nin en önemli özellikler­inden bir tanesinin öğütülme kıvamı olduğundan bahsederek, "Türk sanayicisi, evlerde ve kahve makinaları­nda kullanılac­ak değirmenle­ri de iş gündemine aldı. Son derece fonksiyone­l değirmenle­rin üretimi ile Türk Kahvesi’nin seri üretiminde ve evlerdeki kullanımın­da tüketim çok daha fazla olacak” diyor. Dünyada kahve tüketimind­e eğilimleri­n ve değişik tat arama trendlerin­in etkili olduğunu kaydeden Serim, “Karma ve yeni tat kahve yaratma noktasında Türk Kahvesi çok kullanışlı­dır. Yeni tat ve aroma yaratma konusunda Türk Kahvesi’nin yarattığı fırsatlar iyi değerlendi­rilmelidir” şeklinde konuşuyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye