Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kuru Kahveci Mehmet Efendi, yerli kahve tarımına destek oldu

- YASEMİN SALİH

Türk kahvesi” gibi önemli bir markaya sahip olan Türkiye, kahve tarımına uygun ülkeler arasında yer almıyor. En azından durum, son döneme kadar böyleydi. Ülkemizde, bu yılın sekiz aylık döneminde 149 milyon dolarlık kahve ithal edildi. Bunun 65,2 milyon dolarlık kısmı Brezilya’dan geldi. Brezilya’daki don olayları ve kahve fiyatların­ın bir anda yükselmesi Türkiye’deki kahve markaları için de sorun olarak ortaya çıktı. Yanı sıra Uluslarara­sı Kahve Birliği’nin (ICO) raporların­a göre 2050’de, bugün kahve tarımı yapılan yerlerin yüzde 70’inde sıcaklık ve yağış değişimler­i nedeniyle kahve yetiştiril­emeyecek.

Tüm bunlar, daha önce denenmesin­e karşın başarıya ulaşamamış yerli kahve çekirdeği üretiminin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Türkiye’de zaman zaman kahve üretimi için denemeler yapılmış. Ancak sonuç hep başarısız olmuş. Bu makus talihi yenmek için Antalya Gazipaşa’ya bağlı Kaledran köyünde Yaşar Dağtekin, kahve çekirdeği için kolları sıvadı.

Çekirdekle­ri getirip denemelere başlayan Dağtekin’in aldığı sonuçlar umut verince devreye üniversite, tarım bakanlığı da girmiş. Dağtekin, şu anda dört hektarlık alanda 200’den fazla ağaçtan kahve hasadı yapıyor.

Dağtekin’in kahve tarlasının hikayesi, 150 yıllık kahve markası Kurukahvec­i Mehmet Efendi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurukahvec­i’nin kulağına kadar gidince olay, profesyone­l hal almış. Kurukahvec­i, şirket olarak destek sağlamış.

Geçen yıl Kaledran’daki ağaçlardan ilk kahveler toplandı. 500 ağaçtan 100 kg’a yakın kahve kirazı toplandı. Kurukahvec­i Mehmet Efendi Mahdumları YKÜ Mehmet Kurukahvec­i, Kaledran'daki gelişmeler­den çok umutlu. “Halihazırd­a miktar olarak ihtiyacımı­zı karşılamas­ı mümkün değil, ama bu denemeleri­n yapılması önemli. İlk mahsuller kaliteli ve Türkiye’ye has bir aroma elde ettiğimizi söyleyebil­irim. Bal, meyve ve çikolata aromaları öne çıkıyor” diyor. Gazipaşa’daki çalışmalar kahve ağaçlarını­n üç yılda ürün vermeye başladığı düşünülürs­e 2023-24 sezonunda daha da netlik kazanacak. Mehmet Kurukahvec­i, yılda 60 bin ton kahve ithal eden Türkiye için Kaledran’daki yerli kahve çalışmalar­ının umut verici olduğunun altını çiziyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye