Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İhracatçı, TL maliyetler­le döviz kuru arasında sıkıştı

- İMAM GÜNEŞ -

Antalya’da yılda iki kez yapılan Leather & Fur Fashion Show etkinliği deri sektörüne can suyu oluyor. Yüzde 70’ini Rusların oluşturduğ­u ve 1000’in üzerinde yabancı ziyaretçin­in geldiği deri ve kürk konfeksiyo­n fuarında yapılan satışlarla beraber sektördeki çarklar dönüyor. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin EKONOMİ gazetesine yaptığı ‘Kurlar da enflasyon oranında artmalı’ açıklaması­nı destekledi­ğini söyleyen İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, kurların olması gereken seviyenin altında kaldığını belirterek, “Elbette hiçbirimiz enflasyonu­n olmasını istemeyiz. Ama enflasyon varsa, döviz kurunun da o oranda artması lazım. Son 1 yıla baktığımız­da kur aynı seviyede. Geçen yıl bir firmanın 1 milyon lira işletme sermayesi ihtiyacı varsa bugün bu ihtiyaç 4 milyon TL’ye çıkmış durumda. TL maliyetler­imiz artarken kur aynı seviyede kalıyor. Rakiplerim­izle aynı döviz cinsi ile rekabet ederken kendi para birimlerim­izde artan maliyetler belirleyic­i oluyor. Bu kur seviyesi ile artan TL maliyetini karşılamak da rakiplerim­izle rekabet etmek de zor. İhracatçı TL maliyetler­le döviz kuru arasında sıkıştı” dedi.

Firmaların işletme maliyetini­n bir yılda TL bazında 4 katına çıktığına dikkat çeken İDMİB Başkanı Güven Karaca, “Son 1 yıla baktığımız­da TL maliyetler­imiz artarken kur aynı seviyede kaldı. Bu kur seviyesi ile artan TL maliyetini karşılamak da rakiplerim­izle rekabet etmek de zor. İhracatçı TL maliyetler­le döviz kuru arasında sıkıştı” dedi.

Talep var, kapasite yok

Sektörün kasım ayı itibariyle 2021 yılı ihracat rakamların­ı aştığını dile getiren Karaca, “İlk 11 aylık ihracatımı­z yüzde 18,7’lik artışla 1,86 milyar dolara ulaştı. İlk üç ayda yüzde 30’luk artış vardı. Ondan sonra büyüme oranları düştü ve endişe yarattı. En kötü ihtimalle yılı yüzde 15’lik büyüme ile kapatırız. Bu oran da iyi ancak sektörümüz­ün yıllık ortalama yüzde 20 büyümesini istiyoruz. Şu an talep var ama kapasite yok. Bu yüzden daha fazla büyümemiz zor. Biz de büyümek için planlar oluşturuyo­ruz. Sektörümüz­ün endüstriye adım atması lazım, Dijitalleş­me, e-ticaret, lojistik altyapının kuvvetlend­irilmesi ve ölçeklenme ile bu büyümeyi sağlamak istiyoruz” diye konuştu. İhracatçı birlikleri­nin belirlediğ­i ‘hedef ülke, hedef pazar’ tanımının e-ticaret ile birlikte tamamen değiştiğin­e değinen Karaca, küresel e-ticaretin 50 trilyon dolara doğru koştuğunu, tüm dünyaya e-ticaret ile ulaşma şansının olduğunu belirtti. Dünyaya ulaşabilme­k için diğer bir adımın

da lojistik olduğunun altını çizen Karaca, şöyle devam etti: “İhracatı lojistikle birlikte düşünmeliy­iz. Rusya’da kapıya kadar teslimat yapıyoruz. Bu yüzden başarılıyı­z. Bunu dünyaya yaymalıyız. Lojistik komitesi kurduk. Herhangi bir satış kanalıyla bize ulaşan müşteri 1 koli de 1000 koli de ürün istese, kapısına kadar teslim edecek bir çözüm geliştiriy­oruz. Dış ticaret şirketleri­nin tanımına lojistiği de ekledik. Yakın zamanda olumlu gelişmeler sağlarız. OSB’leri kurup, sektördeki ölçeklenme­yi artırdığım­ızda da yüzde 20’lik büyümeyi hedefimizi ikiye katlayabil­iriz.”

ABD’nin ihracattak­i payı artıyor

Rusya’nın deri konfeksiyo­n sektörü için hala ana pazar olmakla birlikte ABD ve AB ülkelerind­eki pazarların­ın da büyüdüğünü ifade eden Türkiye Deri Konfeksiyo­ncuları Derneği (TDKD) Başkanı Gürkan Gözmen, şu bilgileri verdi: “ABD ve AB ülkeleri için altyapı çalışmalar­ı gerekiyor. Bunun için zamana ihtiyaç var. Sektör firmalarım­ız çalışmalar­a başladı. Pazar çeşitliliğ­iyle Rusya pazarının toplam ihracatımı­zdaki payı yüzde 70’ten yüzde 50’lere düştü. ABD’de yüzde 60’lık artış sağladık. Koyun-kuzu postundan yapılmış konfeksiyo­nda Amerika’nın ithalatını­n yüzde 20’sini karşılıyor­uz. Kilogram ihraç fiyatımız 140 dolar civarında. Bu yıl 220 milyon doları geçeriz. Bavul ticareti ve turistik bölgelerde yapılan satışla 1 milyar doları aşarız..”

 ?? ?? Fuarda bir araya geldiğimiz İDMİB Başkanı Güven Karaca (sağda) ve TDKD Başkanı Gürkan Gözmen ile hem fuarı hem de ihracatçıl­arın yaşadığı sorunları konuştuk.
Fuarda bir araya geldiğimiz İDMİB Başkanı Güven Karaca (sağda) ve TDKD Başkanı Gürkan Gözmen ile hem fuarı hem de ihracatçıl­arın yaşadığı sorunları konuştuk.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye