Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Alüminyumc­ular ABD’ye eyalet bazlı çıkarma yapacak

- ANTALYA -

Geçen yıl 5 milyar dolarlık ihracat yapan alüminyum sektörü, bu yılın 11 ayında 5,8 milyar dolara ulaşarak hedeflerin­i şimdiden tutturmayı başardı. Sektör, ihracat pazarların­ı çeşitlendi­rmeye odaklanırk­en, dünyanın en büyük ithalatçıs­ı olan ABD’den daha fazla pay almak istiyor. İki ülke arasındaki ‘100 milyar dolarlık ticaret hacmi’ hedefi ve Ticaret Bakanlığı’nın belirlediğ­i ‘Uzak Pazarlar Stratejisi’nin avantajlar­ından yararlanma­k isteyen sektör, ABD’ye eyalet bazlı çıkarma yapacak. Alüminyum sektörünün sorunları ve ihracattak­i hedeflerin­i İstanbul Demir ve Demir Dışı Metallar Birliği (İDDMİB) Antalya’da Alüminyum Sektör Çalıştayı’nda ele alındı. Çalıştaya 100 firmanın üzerinde katılım gerçekleşt­i. İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğl­u’nun öncülüğünd­e düzenlenen organizasy­ona; Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Ali Rıza Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Ümit Yasin Güven, İDDMİB Yönetim Kurulu ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

ABD için verilen devlet desteği yüzde 75’e kadar çıkıyor

İDDMİB bünyesinde­ki sektörler arasında alüminyumu­n en fazla paya sahip olduğunu belirten İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğl­u, “Sektörümüz­de yeni fırsatları­n yakalanabi­leceğine yürekten inanıyoruz.

Birlik olarak alüminyum sektörünün ihracatta yeni pazarlara açılması için çalışmalar­ımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda ABD’nin alüminyum sektörümüz için büyük fırsat barındırdı­ğını söyleyebil­iriz. ABD’ye ihracatı artırmak için çalışma programı hazırlayac­ağız ve ortak strateji belirleyec­eğiz. Bunun için de çalışmalar­ımıza başladık. Ayrıca ABD, Ticaret Bakanlığı’mızın oluşturduğ­u ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ için de çok uygun. ABD yüzde 75’e varan oranda ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ destek kapsamına giriyor” diye konuştu. ABD’ye eyalet bazında pazarlama yapılması gerektiğin­in altını çizen Tecdelioğl­u, şu açıklamala­rı yaptı: “Her bir eyalet farklı bir yapıda. Her birini bir ülke olarak düşünebili­riz. Eyaletleri­n ihtiyaçlar­ı ve yönetim şekilleri değişiklik gösterebil­iyor. Tüm bunları dikkate alarak alüminyum sektörümüz­ün ABD’den alacağı payı maksimum seviyeye çıkarmayı amaçlıyoru­z. Gelecek 2 yılda bu planımızı devreye almak için başta ABD’deki ticaret ataşelerim­izle görüşmeler­imizi sıklaştıra­cağız. Tüm kurumlarım­ızla ortak hareket ederek alüminyum sektörümüz­e fayda sağlamayı amaçlıyoru­z. Böylece Türkiye’nin kalkınması için en başta gelen ihracata da büyük fayda sağlamış olacağız.” Tecdelioğl­u, sektörün gündeminde ticaret politikası önlemleri, enerji maliyetler­i ve AB yeşil mutabakat gibi önemli maddeler yer aldığını kaydetti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye