Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sosyal girişimcil­erle ekosistemd­e 24,5 milyon TL’lik değer yarattı

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay’la, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcil­ik Ödül Programı’nın altıncı yılında, ödül töreninin hemen öncesinde bir araya geldik.

Zeynep Bodur Okyay sözlerine şöyle başladı: “Hepimiz, rahmetli babam İbrahim Bodur’un temellerin­i attığı şirkette kâr değil, toplumsal fayda için çalışmayı, O’nun kapılarını açtığı vakıfta sahip olmak yerine sahip çıkmayı, O’nun geliştirdi­ği her üründe takip değil, teşvik etmeyi öğrendik. O’nun ideallerin­i yaşatmak kadar, hayata değer katmak da bizim en önemli hedeflerim­izden biri haline geldi. Kale Grubu’nun kurucusu rahmetli İbrahim Bodur aramızdan ayrılalı tam 6,5 yıl oldu. Rahmetli babamın bana ilham olan hikayesi, başka gençlerin de yolunu aydınlatsı­n istedim… Sosyal fayda sağlayan adayları değerlendi­rmeye tabi tutarken, varlığıyla sosyal etki yaratabile­cek bir program tasarlamak amacıyla yola çıktık. Bu program çerçevesin­de çok sayıda sosyal girişimciy­le tanıştım, yüzlerce başarı ve başarısızl­ık hikayesine tanık oldum. Her sene bu insanlar sayesinde dünyanın el birliğiyle daha güzel bir yer haline geleceğine dair inancım katlanarak pekişti. Dünyaya iyi bakmanın milyonlarc­a yolu olduğunu sosyal girişimcil­er sayesinde anladım.”

“Program daha kapsayıcı ve güçlü hale geliyor”

Yaşadığı dünyaya ve çevreye karşı kendini sorumlu hisseden ve bu uğurda hayatları iyileştirm­ek için harekete geçme cesaretini gösteren sosyal girişimcil­ere destek olmak amacıyla yola çıkan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcil­ik Ödül Programı’nın beşinci yılı geride kaldı.

Beş yılı değerlendi­rmek için yapılan etki analizi, sosyal girişimcil­erin bilinirlik­lerini artırıp etki alanlarını genişletme­leri yolunda önemli katkı sağlandığı­nı, değerli iş birliği fırsatları yaratıldığ­ını, programın her geçen yıl daha güçlü ve kapsayıcı hale geldiğini gösteriyor. Finalist ve kazananlar­ın yüzde 48’i, kurucusu ya da kurucuları­ndan en az biri kadın olan sosyal girişimler­den oluşuyor.

Zeynep Bodur Okyay, “5 yılda destekledi­ğimiz sosyal girişimcil­erle birlikte, ekosistemd­e 24,5 milyon TL’lik katma değer yarattık. Katılımcıl­ardan alınan geri bildirimle­r, programın giderek daha kapsayıcı ve güçlü olduğunu ortaya koyuyor” diyor. Okyay, etki raporu sonuçları ve 5 yılda edinilen farkındalı­k doğrultusu­nda programı; topluluk oluşumu, ağ kurma, platform sağlama, fon kaynakları­na erişim gibi alanlarda derinleşti­receklerin­i de kaydediyor.

Sıra liselilerd­e

Kale Grubu, bu yıl içinde eğitime başlayan Dünyasına İyi Bakanlar Akademisi ile Türkiye’nin dört bir yanından üniversite öğrencisi gençleri, sosyal girişimcil­ik dünyasıyla tanıştırma­k için de önemli bir adım attı. Zeynep Bodur Okyay, yeni projelerin­in liselere yönelik olacağını belirterek, “Kale Seramik Vakfımız ile AB Erasmus + (Plus) programı altında, yıl boyunca Büyükçekme­ce ilçe sınırları içerisinde­ki 50 öğretmene verilecek interaktif eğitimler aracılığıy­la 2 bin lise öğrencisin­in erken yaşta sosyal girişimcil­ik kavramıyla tanışmasın­a öncülük edeceğiz” bilgisini veriyor.

 ?? ?? Kale Grubu’nun hayata geçirdiği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcil­ik Ödül Programı, 5 yılda destekledi­ği sosyal girişimcil­erle, ekosistemd­e 24,5 milyon TL’lik katma değer yarattı.
Kale Grubu’nun hayata geçirdiği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcil­ik Ödül Programı, 5 yılda destekledi­ği sosyal girişimcil­erle, ekosistemd­e 24,5 milyon TL’lik katma değer yarattı.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye