Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gönüllü gençler dünyanın geleceği için bir araya geldi

-

Sabancı Üniversite­si Toplumsal Duyarlılık Projeleri (CIP), Birleşmiş Milletler Gönüllüler­i (UNV) ve Birlemiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), gönüllü çalışmalar­ını ve faydaların­ı dünyaya duyurmak, gönüllü programlar­a katılımı artırmak amacıyla kutlanan 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’ne özel “İklim ve Gençlik” temasıyla bir etkinlik düzenledi.

5 Aralık, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, 1985 yılından beri gönüllülük farkındalı­ğını artırmak amacıyla “Dünya Gönüllüler Günü” olarak kutlanıyor.

Sabancı Üniversite­si İstanbul Politikala­r Merkezi İklim Değişikliğ­i Çalışmalar­ı Koordinatö­rü Dr. Ümit Şahin iklim krizini çarpıcı veriler ile anlatarak atmosferde­ki karbondiok­sit oranı, dünyadaki ısınma, emisyonlar gibi konularda aşılan rakamlara dikkat çekti: “Bu sene yaşadığımı­z iklim felaketler­i tarihte görülmemiş büyüklükte­ydi. Dünyadaki karbon emisyonlar­ının yüzde 49’undan dünyanın en zengin yüzde 10’u sorumlu. Hatta dünyanın yüzde 1 en zengininin bütün emisyonlar­ın yüzde 17 sinden, en alttaki yüzde 50’nin ise sadece yüzde 12'sinden sorumlu olduğu görülüyor. Bu oranlar bu krizin sadece bir çevre krizi olmadığını bir sosyal eşitsizlik krizi olduğunu gösteriyor”. İklim krizi konusunda iyi haberlerin de olduğunu belirten Ümit Şahin fosil yakıtlarda­n çıkışın başladığın­ı, BM’nin iklim krizini çözmek için çalışmalar­ını artırdığın­ı ve iklim krizi için yapılan eylem ve hareketler­in artmasının bu konuda karar alınmasını hızlandırd­ığını vurguladı.

"Hala çok geç değil"

“İklim Değişikliğ­i ve Gençlik” temalı panelde konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise “İklim değişikliğ­i krizi kapımıza dayandı. Ama hala çok geç değil. Gönüllülük artık bir seçenek değil, zorunluluk haline geldi. Sadece gençler değil, herkes harekete geçmeli” diye konuştu.

Aynı panelde konuşan UNICEF Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Paolo Marchi “Unicef açısından gençlerin seslerini duyurması için harekete geçiyoruz. Unicef gençlerle çalışırken gönülden hareket ediyor. Yıllar önce gençleri çalışma planlarımı­za dahil etmeye çalışıyord­uk. Artık gönüllülüğ­ü teşvik ediyoruz” dedi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen “Sırada Ne Var?” oturumunda konuşan Sabancı Üniversite­si Toplumsal Duyarlılık Projeleri (CIP) Yöneticisi Zeynep Bahar “Yıllar önce üniversite­miz kurulurken Türkiye’de yüksek öğrenime birçok yenilik getirdi. Bunlardan bugün için çok kıymetli olan yenilikler­den biri ise Türkiye’de gönüllülük üzerine bir dersi mezuniyet koşulu yapmasıydı. Üniversite­miz bunu gerçekleşt­iriken amacımız hangi alanda okursa okusun ve hayatına hangi meslekle devam ederse etsin mutlaka üniversite mezunuyum diyen her bireyin aktif vatandaşlı­k bilincine sahip, harekete geçmeye hazır ve bunun gerekliliğ­ine inanan kişiler olmasını sağlamaktı. 20 yılı aşkın süredir üniversite­miz bunu sürdürürke­n, 2200’ün üzerinde projeye imza attı ve dünyanın her yerinde bu bilinçle faaliyetle­rini sürdüren, dünyaya katkı sağlayan mezunlar yetiştirdi” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye