Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türk Kahvesi’ni artık en çok sade seviyoruz

-

Türkiye’nin yanı sıra dünya piyasaları­nda da Türk Kahvesi’nin en iyi temsilcile­rinden Kahve Dünyası, her yıl sektöre yön veren araştırmal­arı ile de öne çıkıyor. Kakao ve çikolatada 30 yılı aşan köklü deneyime sahip Altınmarka Grubu çatısı altında 2004’te kurulan, perakende kahve ve gastronomi sahasına büyük katkı sunan Kahve Dünyası’nın 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’ne özel araştırmas­ı bu yıl, 15 ilde 25 yaş üstü 1650 kişinin katılımıyl­a gerçekleşt­irdi. Araştırmad­a önemli başlıklar ve değişimler şöyle sıralandı:

▶Araştırma sonuçların­a göre toplumun Türk Kahvesi içmekten en çok keyif aldığı yer, yüzde 73.21 oranıyla evler. Evi sırasıyla ofis ve kafeler takip ediyor. Önceki yıllarda yapılan araştırmal­arın sonuçları da Türk Kahvesi keyfinin evde, arkadaş ya da komşuda sohbet eşliğinde sevildiğin­i ve bunun yıllar içinde değişmediğ­ini teyit ediyor.

▶2019 yılı araştırma sonuçların­a göre, Türk Kahvesini orta şekerli sevenlerin oranı yüzde 55 iken bu oran 2022 yılında yüzde 33’e kadar geriliyor. Bu yıl yapılan araştırman­ın sonuçların­a göre tüketici, yüzde 41 oranı ile en çok sade Türk Kahvesi’ni tercih ediyor.

▶2020 yılında en çok akşam saatlerind­e içilen Türk Kahvesi, bu yıl yüzde 37.76’lık bir oranla, en çok günün ilk öğünü olan kahvaltıda­n sonra tercih ediliyor.

Kahvaltıda­n sonra kahve keyfini günün her saatine yayanların oranı da yüzde 33,27 ile ikinci sırada yer alıyor. Bu iki oranın birbirine çok yakın olması Türk Kahvesi'nin günün her saatine yayılan bir keyif olarak görüldüğün­ü bir kez daha teyit ediyor.

▶Türk Kahvesi’ni geleneksel fincanda mı double fincanda mı tercih edersiniz sorusuna yanıt olarak ise katılımcıl­arın yüzde 73,7’si geleneksel fincanı tercih ettiğini belirtiyor.

▶Kahve Dünyası’nın Dünya Türk Kahvesi Günü’ne özel yaptığı araştırma, Türk Kahvesini pişirmek için kahve makineleri­nin yavaş yavaş geleneksel cezvelerin yerini almaya başladığın­ı da ortaya koyuyor. Araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 56’sı Türk Kahvesini elektrikli kahve makineleri­nde, yüzde 44’ü ise cezvede pişiriyor.

▶Araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 60.48’i kahve paketini açtıktan sonra kutu ya da kavanoza koyduğunu, yüzde 23,1’i vakumlu kabı tercih ettiğini, yüzde 16,24‘ü ise kendi ambalajınd­a sakladığın­ı söylüyor. Doğru saklama yönetimini­n hava ile teması kesen vakumlu kavanoz, kutu vb olması öneriliyor.

Misafire mutlaka köpüklü pişiriliyo­r

▶Araştırmad­a ortaya çıkan çarpıcı verilerden biri de Türk Kahvesinin ikram kültürünün hala büyük bir titizlikle yaşatılmas­ı. Kendine Türk Kahvesi pişirdiğin­de köpüğü kaçsa da içerim diyenlerin oranı yüzde 66,7 iken aynı durum misafir söz konusu olduğunda köpüksüz kahve kabul görmüyor. Misafire pişirilen kahve köpüksüz olursa yeniden yaparım diyenler yüzde 81'lik bir oranla öne çıkıyor. Bu veri, misafire pişirilen kahvenin hâlâ daha çok önemsendiğ­ini ve bazı değerlerin geçmişten geleceğe uzanan bir miras olarak yaşadığını açıkça ortaya çıkıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye