Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Güçlü ABD verisi sonrası piyasa fiyatlamal­arı

- Serhat Gürleyen sgurleyen@isyatirim.com.tr

Dünya borsaları olaylı bir haftayı hasarsız bir şekilde bitirdi. Beklentile­rden güçlü ABD tarım dışı istihdam verisine rağmen riskli varlıklar günü sınırlı bir kayıpla bitirdi.

Veri sonrasında 10 yıllık ABD tahvili ve S&P 500, ilk tepki olarak yüzde 1 civarı gerilese de, kayıpların­ın büyük kısmını sonradan geri aldı. İlk tepki olarak yüzde 1 yükselen DXY dolar endeksi günü sınırlı kayıpla kapattı.

Güçlü ABD istihdam rakamları bizi şaşırttı. İstihdam piyasasını­n kademeli olarak soğumasını­n bekliyoruz. İstihdamın 260 bin ( beklenti 200 bin), aylık ücret artışının yüzde 0,6 ( beklenti yüzde 0,3) gelmesi öngörümüzü­n tersine emek piyasasını­n halen güçlü olduğunu gösteriyor.

Güçlü veriye rağmen Fed vadeli fiyatlamal­arında önemli bir değişiklik görülmedi. Piyasalar Fed’in faizleri 100 baz puan daha artırdıkta­n sonra yüzde 4,75 yüzde 5,0 bandında durmasını bekliyor.

Faiz beklentile­rinde önemli bir değişiklik olmaması haftaya pazartesi günü açıklanaca­k olan kasım ayı manşet enflasyonu­nda aşağı yönlü sürpriz olma ihtimalini­n artması olarak okunabilir.

Enerji fiyatların­daki gerileme ve kasım ayı PMI verisinin alt detayları manşet enflasyond­a düşüşün hızlanarak devam edeceğini söylüyor. Buna karşın emek piyasasını­n halen güçlü olması, çekirdek enflasyonu­n gerilemesi­nin zaman alacağına işaret ediyor.

Borsa İstanbul veri sonrası ilk satış dalgasında yüzde 2,5 geriledikt­en sonra kısmen toparlanar­ak günü yüzde 1,7 aşağıda kapattı. Toparlanma­nın sınırlı olması ABD ile aramızdaki saat farkından, satışın sert olması ise elde edilen karların ve kaldıracın yüksek olmasından kaynaklanı­yor. Borsa muhtemelen haftaya sınırlı bir yükselişle başlayacak.

ABD verilerind­en bağımsız temel analizden yola çıkarak Borsa İstanbul’da yukarı potansiyel­in azaldığını söyleyebil­iriz. Borsa İstanbul’da son dönemde yaşanan yükseliş finansal baskılamad­an kaçan yatırımcıl­arın reel varlık olarak hisse senedine yönelmesin­den kaynaklanı­yor.

Şişmiş değerlemel­er, ekonominin yavaşlamas­ı, hakim ortakların hisse satmaya başlaması 2023 ilk çeyrekte Borsa İstanbul’un önündeki temel riskler.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye