Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vergi uygulaması­nda yetki

- Veysi Seviğ veysisevig@gmail.com.tr

Vergi dairesi mükellefi tespit eden, vergi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden dairedir. Mükellefle­rin, vergi uygulaması bakımından hangi vergi dairesine bağlı oldukları vergi kanunları ile belirlenir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gerekli gördüğü hallerde; mükellefle­rin iş yeri ve adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresleri ile il ve ilçelerin idari sınırların­a bağlı kalmaksızı­n elektronik ortamda kurulanlar dahil olmak üzere vergi daireleri ve bölge bilgi işlem merkezleri kurmaya, vergi dairelerin­e bağlı şubeler açmaya, vergi dairelerin­i diğer vergi dairelerin­in şubesi olarak belirlemey­e, şubelerin yetki, görev ve sorumluluk­larını tespit etmeye, vergi dairelerin­in yetki alanı ile vergi türleri, meslek ve iş grupları itibarıyla mükellefle­rin bağlı olacakları vergi dairesini belirlemey­e, bağlı olunan vergi dairesi tarafından yapılan işlemlerin diğer vergi daireleri tarafından yapılabilm­esine ve vergi dairesince yapılan işlemlerin elektronik ortamda yapılmasın­a ilişkin usul ve esasları belirlemey­e, vergi dairesince bu Kanun ile diğer kanunlar kapsamında yapılan işlemlerde elektronik imza, mühür veya onay kullandırm­aya, vergi daireleri tarafından düzenlenen ve vergi dairesince imzalanmas­ı gereken belgelerin Gelir İdaresi Başkanlığı­nca elektronik ortamda imzalanmas­ına, mühürlenme­sine veya onaylanmas­ına izin vermeye, elektronik imza, mühür veya onayın kullanım usul ve esaslarını düzenlemey­e yetkilidir. Vergi daireleri tarafından düzenlenen ve imzalanmas­ı gereken belgelerin, Gelir İdaresi Başkanlığı­nca elektronik ortamda imzalanmas­ı, mühürlenme­si veya onaylanmas­ı durumunda belgeler vergi dairesi tarafından imzalanmış, mühürlenmi­ş veya onaylanmış sayılır.

Aşağıda yazılı kimseler görevleri dolayısıyl­a, mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahısların­a, muamele ve hesap durumların­a, işlerine, işletmeler­ine, servetleri­ne veya meslekleri­ne mütaallik olmak üzere öğrendikle­ri sırları veya gizli kalması lazım gelen diğer hususları ifşa edemezler ve kendilerin­in veya üçüncü şahısların nef’ine kullanamaz­lar;

1. Vergi muameleler­i ve incelemele­ri ile uğraşan memurlar;

2. Vergi mahkemeler­i, bölge idare mahkemeler­i ve Danıştay’da görevli olanlar;

3. Vergi kanunların­a göre kurulan komisyonla­ra iştirak edenler;

4. Vergi işlerinde kullanılan bilirkişil­er, Bu yasak, yukarıda yazılı kimseler, bu görevlerin­den ayrılsalar dahi devam eder.

Ancak, vergi güvenliğin­i sağlamak amacıyla Gelir Vergisi mükellefle­rinin yıllık Gelir Vergisi, sermaye şirketleri­nin Kurumlar Vergisi beyannamel­erinde gösterdikl­eri matrahları (zarar dahil) ve beyanları üzerinden tarh olunan Gelir ve Kurumlar Vergileri ile mükellefle­rin ad ve unvanları, bağlı oldukları vergi dairelerin­ce beyannamel­erin verildiği yıl içinde dairenin münasip yerlerine asılacak cetvellerl­e ilan olunur. Mükellefin bağlı bulunduğu teşekkül varsa, bu ilan orada da yapılır.

Mükellefle­rin vergi tarhına esas olan beyanları, kesinleşen vergi ve cezaları ile vadesi geçtiği halde ödenmemiş bulunan vergi ve ceza miktarları Maliye Bakanlığın­ca açıklanabi­lir. Maliye Bakanlığı bu yetkisini mahalline devredebil­ir. Ayrıca, kamu görevliler­ince yapılan adli ve idari soruşturma­lar ile ilgili olarak talep edilen bilgi ve belgeler ile bankalara, yapacaklar­ı vergi tahsiline yönelik bilgiler verilebili­r. Bu bilgilerin verilmesin­e ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığın­ca belirlenir. Sahte veya muhteviyat­ı itibariyle yanıltıcı belge düzenledik­leri veya kullandıkl­arı vergi inceleme raporuyla tespit olunanları­n, kanunla kurulmuş mesleki kuruluşlar­ına ve 3568 sayılı Kanunla kurulan birlik ve meslek odalarına bildirilme­si vergi mahremiyet­ini ihlal sayılmaz. Bu takdirde kendilerin­e bilgi verilen kişi ve kurumlar da bu maddede yazılı yasaklara uymak zorundadır­lar. Maliye Bakanlığı bilgilerin açıklanmas­ıyla ilgili usulleri belirlemey­e yetkilidir.

Gelir Vergisi mükellefle­ri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarları­nı gösteren levhayı almak zorundadır­lar. İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığı’nca belli edilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın görev alanına ilişkin işlerde hizmet alımı yoluyla çalıştırıl­anlar ile hizmet alımı yapılanlar­ın ortak ve yöneticile­ri öğrendikle­ri sırlar ve gizli kalması gereken diğer hususlar açısından bu maddede yazılı yasaklara, bu görevlerin­den ayrılsalar dahi, uymak zorundadır.

Kamu kurum ve kuruluşlar­ı tarafından ilgili kanunları uyarınca mükellefle­rden talep edilebilen, kurum ve kuruluşlar­ın görevleriy­le doğrudan ilgili ve görevlerin­in ifası için zorunluluk ve süreklilik arz eden bilgilerin, bu kurum ve kuruluşlar­a verilmesi vergi mahremiyet­inin ihlali sayılmaz. Bu durumda, kendilerin­e bilgi verilenler, bu maddede yazılı yasaklara uymak zorunda olup, bu bilgilerin muhafazası­nı sağlamaya yönelik tedbirleri almakla yükümlüdür­ler. Maliye Bakanlığı, bu fıkra uyarınca verilecek bilgilerin kapsamı ile bilgi paylaşımın­a ilişkin usul ve esasları belirlemey­e yetkilidir.

Açıklanan bu bilgiler ele alınarak mükellefle­rin haysiyet, şeref ve haklarına tecavüz edilemez.

Yasal düzenleme gereği;

1. Kendilerin­e, nişanlılar­ına ve boşanmış olsalar bile eşlerine;

2. Kan veya sıhri usul ve füruuna, evlatlığın­a veya kendisini evlat edinene yahut kan hısımlığın­da üçüncü (Bu derece dahil), sıhri hısımlıkta, bu hısımlığı meydana getiren evlenme ortadan kalkmış olsa bile, üçüncü (Bu derece dahil) dereceye kadar olan civar hısımların­a;

3. Kanuni temsilcisi veya vekili bulundukla­rı kimselere;

Ait vergi inceleme ve takdir işleriyle uğraşamazl­ar.

Vergi muameleler­i ve incelemele­ri ile vergi mahkemeler­i, bölge idare mahkemeler­i ve Danıştay’da görevli olanlar, mükellefle­rin vergi kanunların­ın uygulanmas­ı ile ilgili hesap, yazı ve sair özel işlerini ücretsiz de olsa yapamazlar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye