Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye pazarı dünyadan daha hızlı büyüyecek!

-

Petrolden sonra dünyada en çok ihraç edilen ikinci emtia ürünü olan kahvenin dünyada yıllık ihracatını­n büyüklüğü 7.8 milyon ton civarında. Dünyada kahve satışların­dan elde edilen yıllık gelir 433 milyar dolar, Türkiye’de ise 870 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Yapılan son araştırmal­ara göre gelecek birkaç yıl boyunca Türkiye’de kahve pazarı dünyadan daha hızla büyüme kaydedecek. Dünyadaki büyüme yıllık ortalama yüzde 7 olarak hesaplanır­ken, Türkiye'deki büyüme tahmini yüzde 12.5 olarak ortaya konuyor.

Çay pazarına göre parasal değeri çok daha büyük

Önde gelen veri sağlayıcı kuruluşlar­dan Statiste’nın 2022 yılı rakamların­a dayanarak yaptığı bir araştırma kahve ekonomisin­in büyüklüğün­ü ortaya koyuyor. Sıvı içecek tüketimi bakımından kahve, yılda kişi başına yaklaşık 42.6 litre (12.6 litre kavrulmuş kahve ve 30 litre hazır kahve) ile dünya çapında en çok tüketilen içecekler arasında yer alıyor. Aslında bu bağlamda çay daha büyük bir tüketim miktarına sahip. Zira yılda kişi başına çay tüketimi 85 litre civarında ancak içeceğin litresi başına çaydan daha fazla kahve kullanılma­sından dolayı kahve daha fazla parasal büyüklük yaratıyor.

ABD, 85 milyar dolarla en büyük pazar konumunda

Öğütülmüş kahve, çekirdek kahve, çözünebili­r kahve ve bunların hem kafeinli hem de kafeinsiz türlerinin gerek ev, gerekse ev dışındaki küresel satışı son yıllarda ciddi bir oranda artarak 433 milyar dolara ulaştı. En büyük pazarı 85.1 milyar dolarla ABD oluştururk­en, Avrupa Birliği’ni (AB) oluşturan 27 ülkede yıllık satış miktarı 105 milyar dolar civarında bulunuyor.

Küresel pazarın 2025 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 7.64 büyüyerek 500 milyar doların çok üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Büyümenin önemli bir kısmının ev dışındaki ortamlarda kahve tüketimini­n artmasıyla desteklenm­esi bekleniyor.

Türkiye’de büyümeyi kafe ve restoranla­r destekliyo­r

Aynı trend Türkiye için de geçerli. Ülkemizde pazarın büyüklüğün­ün bu yıl 870 milyon dolar olarak gerçekleşm­esi bekleniyor. 2025 yılına kadar pazarın yıllık ortalama yüzde 12.49 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Dünya ortalaması­nın çok üzerinde öngörülen büyümenin motoru ise ev dışındaki tüketimin artması olacak. 2025 yılına kadar, kahve segmentind­eki harcamalar­ın yüzde 80'i ve hacimsel tüketimin yüzde 16'sı ev dışı tüketim kaynaklı olacağı tahmin ediliyor.

Potansiyel­i yüksek ülkeler arasında Çin, G.Kore ve Rusya var

Dünyanın geri kalanında bakıldığın­da hızlı büyüme beklenen diğer ülkeler arasında Güneydoğu Asya ülkeleri geliyor. ASEAN olarak adlandırıl­an bu bölgede ortalama büyüme beklmentis­i yüzde 10’un üzerinde. Ayrıca şu an büyüklü 15 milyar doları aşan Çin yüzde 9.63, 40 milyar dolarlık Japonya yüzde 8.63, 2.5 milyar dolarlık Rusya yüzde 9.43 ve 14 milyar dolarlık Güney Kore yüzde 8.50 ile en fazla büyüme potansiyel­ine sanih ülkeler arasında gösteriliy­or.

 ?? ?? 870 milyon dolarlık satış geliri olduğu tahmin edilen Türkiye kahve pazarının önümüzdeki 3 yılda ortalama yüzde 12.5 büyüyeceği tahmin ediliyor.
870 milyon dolarlık satış geliri olduğu tahmin edilen Türkiye kahve pazarının önümüzdeki 3 yılda ortalama yüzde 12.5 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye