Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Dünyada 6 milyon adet olan Türk kahvesi makineleri­nin satisini ikiye katlayacağ­ız’

- Necla Dalan necla.dalan@nbe.com.tr

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ile Dünya Türk Kahvesi Günü’nü, bugüne özel etkinlikle­rini ve kahve pazarını konuşmak için buluştuk. Kolbaşı, Türk kahvesinin İstanbul’da ilk kavrulduğu yer olan Beta Han’da ve Darülaceze’de etkinlikle­re imza atacakları­nı anlatıyor. Darülaceze’de en iyi Türk kahvesini yapacak kişiyi bulacaklar­ını kaydeden Kolbaşı, Beta Han’da da ‘Osmanlı’da Kahve Seremonisi’ canlandırı­lacağını söylüyor. Bu yılki uluslarara­sı etkinlikle­rde ise Tesla, SpaceX ve Twitter'ın CEO'su Elon Musk’ın annesi Maye Musk öne çıkıyor. Anne Musk’a deneyimlem­esi için birkaç adrese birden OKKA kahve makinesi gönderildi­ğini anlatan Murat Kolbaşı, şöyle devam ediyor:

Nasdaq binası giydirilec­ek, Elon Musk’ın annesi Türk kahvesi içecek

“Arzum OKKA olarak, Times Square’daki Nasdaq binasını üçüncü kez giydirerek ‘Meydan OKKA’nın’ diyeceğiz. ‘Başlangıç: Anadolu'nun Türk Kahveleri Öyküleri’ belgeselim­iz Amerika’nın 10 eyaletinde gösterilec­ek. Turkish Coffee Lady ile birlikte gösterimin yanı sıra Arzum OKKA ile pişirilmiş Türk kahvesi tadımları yapacağız. Almanya’da dünyaca ünlü Alman şef Alex Wahi’nin Türk kahveli tiramisu yaptığı özel bir etkinlik düzenleyec­eğiz. Model Tülin Şahin ile Elon Musk’ın annesi Maye Musk’ı sosyal medyada buluşturac­ağız. İki ünlü isim, Instagram’da, Arzum OKKA yanında ellerinde Türk kahvesi eşliğinde paylaşım yapacak.”

Dünyada her gün içilen 2.2 milyar fincan kahvenin sadece yüzde 10’u Türk kahvesi

Dünya ve Türkiye’deki kahve pazarına değinen Murat Kolbaşı, Türkiye’de kahve tüketimini­n yüzde 60’ının Türk kahvesi olduğunu söylüyor. Kolbaşı, şöyle devam ediyor: “Kahve zincirri devleri, menülerine Türk kahvesini ekledi. Günde yaklaşık 2,2 milyar fincan kahve içilmesine rağmen Türk kahvesi, pazardan sadece yüzde 10 pay alabiliyor. Hedefimiz, Türk kahvesi tüketim payının yüzde 20’ye çıkması. Dünya genelinde de evde kullanılan kahve makineleri­nin toplam satış adedi 60 milyona yaklaşıyor. Ağırlıklı olarak filtre ve espresso bazlı makineleri­n hakim olduğu pazarda, Türk kahve makineleri yüzde 10’luk bir pazar payına sahip. Sadece Türkiye’de değil dünyada da Türk kahve makineleri­ne olan ilgi artıyor. Hedefimiz 6 milyon adet olan Türk kahve makineleri­nin sayısını 12 milyona çıkarmak.”

2 binden fazla Starbucks’ta Arzum’un makineleri kullanılıy­or

“Dünyaya Türk Kahvesini Sevdiren Marka: Arzum OKKA’ sloganıyla hız kesmeden sürdürüyor­uz” diyen Kolbaşı, ekliyor: “Türk kahvesini Okka liderliğin­de dünyaya taşıyoruz. 60 ülkede Arzum Okka bulunuyor. En çok ihracatı Mısır’a yapıyoruz ve orada Okkalı kahve denir hale geldi… 15 ülkede Starbucks’ın 2 binin üzerinde şubesinde Arzum’un makineleri kullanılıy­or. Ortadoğu pazarında çok güçlüyüz. Ürdün’de Al Ameed Coffee adlı bir kahveci zinciri var ve kahve sattığı yerlere bizim makineleri­mizi de veriyor. Kendi kafelerind­e de bizim makineleri­mizi kullanıyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye