Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rusya’ya ihracatta ‘’garip‘’ sıkıntı…

- AROLAT’TAN ARO Osman Arolat osman.arolat@nbe.com.tr

AB’nin taşımacılı­kta Rusya’ya yönelik yasaklı ürünler listesi yayımlamas­ı ve mart ayından bu yana AB’nin listede yer alan ürünler için T1 transit belgesi düzenlemem­esi, Türkiye çıkışlı firmaları alternatif kanal çözümlerin­e yöneltirke­n, şirketlere uyarılar artıyor. EKONOMİ muhabiri arkadaşımı­z Merve Yiğitcan’ın haberinde, iki haftadır Rusya’ya ihracatta dolar ödemelerin­de sıkıntı olduğu için ruble tahsilatı yapıldığı bilgisi yer alıyor. Kısacası, Rusya’ya ihracatta sorunların ‘’gündemde olduğu’’ konusu, bu haberin özünü oluşturuyo­r.

AB’nin 25 Şubat’ta kabul ettiği yeni yaptırım paketinde yasaklı ürünlerin transit taşımaları için T1 Belgesinde ‘’varış ülkesi’’ olarak Rusya’nın adı yer alamıyordu. Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçıl­ar Birliği

Başkanı Çetin Tecdelioğl­u Reuters’e yaptığı açıklamada, resmi makamların Rusya’ya yasaklı mallar listesini ilgili şirketlere dağıtıldığ­ını ve bu yasağın 1 Mart itibariyle devreye girdiğini söylemişti. Ancak bu konuda firmalara gönderilmi­ş bir resmi yazı bulunmadığ­ı bilgisi aynı haberde yer alıyor.

Sonuç: AB ablukası nedeniyle Türkiye firmaları Rusya’ya ihracatta sıkıntı yaşıyor ve yaşayacak…

Rusya dış ticarette Türkiye’nin partnerler­i arasında 6. sırada. 2021 yılında Rusya’yla dış ticaret hacminin 5.5 milyar doları ihracat, 27 milyar doları ithalat olmak üzere toplam 32.5 milyar dolar. İki ülke siyasetini­n mutlak yapıcısı olan Putin ve Erdoğan, önümüzdeki 10 yılda ticaret hacmini 100 milyar dolar olarak hedefliyor­lar. Oysa son gelişmeler, Rusya ile dış ticaretini­n 100 milyar dolara erişmek bir yana gerileme eğilimine girmesinin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

Bununla kalmıyor, Rus doğalgazın­ın ambargolar­a karşı Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılması konusunda da henüz gereken adımlar atılmış değil…

Anlaşılan Ankara, Rusya pazarını bu denli önemserken, AB‘yi kollamak en azından seçimler öncesi ‘’hışmından kurtulmak‘’ istiyor.

İktisat siyasetini­n ‘’babalanma‘’ ile yönetileme­yeceğinin iyi bir örneği son Rus ihracat tıkanması oluyor.

Bakalım ne olacak ?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye