Nasil Bir Ekonomi (NBE)

3 çocuktan birinin odası var

-

Türkiye’de kendine ait odası olan çocukların oranı yüzde 34 iken, kendine ait odası olmayan çocuklar arasında, uyumak için kullandığı odayı bir hanehalkı üyesi ile paylaşanla­rın oranı yüzde 29,4 oldu. Meyveyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 50,5, sebzeyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 33 olarak kayıtlara geçti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “Türkiye Çocuk Araştırmas­ı 2022” verilerini açıkladı. Söz konusu araştırma, TÜİK ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında 5 Kasım 2022’de imzalanan ikili protokol ve TÜİK ile UNICEF Türkiye arasında 1 Ağustos 2019’da imzalanan mutabakat zaptı kapsamında yürütüldü.

Türkiye’de kendine ait odası olan çocukların oranı yüzde 34 iken, kendine ait odası olmayan çocuklar arasında, uyumak için kullandığı odayı bir hanehalkı üyesi ile paylaşanla­rın oranı yüzde 29,4, iki veya daha fazla hanehalkı üyesiyle paylaşanla­rın oranı ise yüzde 36,6 oldu.

Yarısından çoğu spor yapmıyor

Anneleri ve temel bakım verenleri tarafından günde en az bir defa diş fırçaladığ­ı belirtilen 3-17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 66,5 olduğu belirlendi.

Son bir hafta içinde en az bir gün, günde en az bir saat yapılan sportif faaliyetle­r incelendiğ­inde, anneleri ve temel bakım verenleri tarafından 4-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 14,1’inin yürüyüş ve koşu yaptığı, yüzde 4’ünün bisiklet sürdüğü, yüzde 7,6’sının futbol, yüzde 1,8’inin voleybol, yüzde 1,5’inin basketbol oynadığı, yüzde 5,8’inin ise diğer sportif faaliyetle­ri yaptığı belirtildi.

İlgili işlev alanında çok zorlanan veya hiç yapamayan çocuklar incelendiğ­inde, anneleri ve temel bakım verenleri tarafından görmede zorluk yaşadığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 1, duymada

zorluk yaşadığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 0,2, yürümede zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranının yüzde 1,1, kendi öz bakımını yapmada zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranının ise yüzde 0,9 olduğu görüldü.

Anneleri ve temel bakım verenleri tarafından okul derslerini­n baskısı altında hissettiği belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 13,4 olarak kaydedildi.

Anneleri veya temel bakım verenleri tarafından, son 12 ayda sinema ve/veya tiyatroya gittiği belirtilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 39,1’i olduğu görüldü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye