Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kadın üreticiler­e ve Türkiye’nin ilk gastronomi köyüne sahip çıkalım

- HİKAYELER&LİDERLER Necla Dalan necla.dalan@nbe.com.tr

Hatay’ın Samandağ ilçesi, depremden en çok etkilenen yerlerden biri. Deprem bölgesinde­ki her yer gibi Samandağ’ın da acı hikayeleri var. Bugün umut olarak başlayıp depremle yıkılan ama yeniden yeşertilme­si gereken o hikayelerd­en birini yazdım. Samandağ Kadın Girişimi İşletmecil­ik Kooperatif­i ile Samandağ İlçe Merkezi ve Mahalleler­i Tarımsal Kalkınma Kooperatif­i, kolektif bilincin üretim alanında yeniden yaşatılmas­ı amacıyla Samandağ Belediyesi bünyesinde kuruldu. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun Türkiye’de destekledi­ği kooperatif­ler arasında olan Tarımsal Kalkınma Kooperatif­i’ne üye kadınlar zeytinyağı, nar ekşisi, biberli ekmek, içli köfte, defne sabunu, ipekli ürünler üretmeye başladı. Samandağ’a özgü biberden üretilen ‘Aşk Reçeli’ ise markalaşar­ak tüm Türkiye’ye tanıtılaca­ktı. Maalesef depremde kooperatif­e dair ne varsa yok oldu. Üretim ve yerleşim yerleri yıkıldı. Uzun zaman binaya girilemedi­ği için tavan küflendi. Cam kavanozlar­daki ürünlerin yüzde 10’u kurtarılab­ildi.

Atiye Sönmez Erdoğdu her iki kooperatif­in kurucusu

İlçe nüfusunun yüzde 90’ı göç ettiği için kooperatif üyeleri de dağıldı. Kadın Girişim Kooperatif­i’nde 49, Tarımsal Kalkınma Kooperatif­i’nde 75 ortak varken barınma sorunu yüzünden şimdi hiçbiri yok… Her iki kooperatif­in kurucuları­ndan olan Atiye Sönmez Erdoğdu ile kooperatif­lerin nasıl ayağa kalkabilec­eğini ve depremle açılışı meçhul bir tarihe kalan Samandağ’daki Türkiye’nin ilk gastronomi köyünü konuştuk. İktisat Kongresi için İzmir’de olan Atiye Sönmez Erdoğdu ile zor bir online görüşme yaptık. Zordu çünkü; Atiye Hanım suyun, barınacak yerin olmadığı hatta insanların kalmadığı Samandağ’ı, İzmir’de otel odasındaki duşu anlatırken zaman zaman gözyaşları­nı tutamadı, benim içim yandı...

Köyde 24 konukevi, 6 üretim merkezi bulunuyord­u

Deprem olmasaydı Nisan ayında açılacak olan gastronomi köyü projesi için destek istiyor Atiye Sönmez Erdoğdu. Projenin 2020 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan hibe aldığını söyleyen Erdoğdu, şöyle devam ediyor: “Gastronomi köyü, birbirinde­n bağımsız, üretimin 24 saat devam edeceği yedi üretim evi ve restoran ile 24 konukevi, idari bina ve Köy Akademisi’nden oluşuyor. Ev yemekleri, taş fırın, balık, et, kahvaltı ve peynirli künefe ile tatlıların üretileceğ­i evlerimiz vardı. Nisan ayında açmak için gün sayıyorduk. Depremde binaların dış cephe taşları döküldü. Demirbaşla­r, mutfak eşyaları, beyaz eşyalar zarar gördü. Artık ne zaman açılacağı meçhul… Çok ciddi bir tadilat gerektiriy­or. Kendi imkanlarım­ızla yapmamız çok zor. Bize bu konuda yardımcı olacak güçlü bir kuruluşa ihtiyacımı­z var. Uluslarara­sı bir destek olabilir. KEDV gibi bizi arayan kuruluşlar var ama henüz somutlaşan bir destek yok. Dilerim bu işi çözeriz. Turizmcile­r gastronomi köyümüz ile iş birliği yaparsa daha hızlı toparlanma şansımız var.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye