Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enerji, ulaşım ve üretim sistemleri­nin dönüşümü için birlikte çalışma zamanı

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

İnsanlığın dünya sınırları içerisinde yaşayabilm­esi, önümüzdeki yedi yıl içerisinde atacağımız adımlara bağlı. Küresel ortalama sıcaklığı 1,5 derecenin altında tutma hedefine ulaşmak için kaybedecek zamanımız yok. Hükümetler, işletmeler, sivil toplum ve toplulukla­rın enerji, gıda, ulaşım ve üretim sistemleri­nin dönüşmesi için birlikte çalışmalar­ı gerekiyor.

İklim bilimi organı olan Hükümetler­arası İklim Değişikliğ­i Paneli (IPCC)’nin Sentez Raporu (SYR), iklim etkilerini­n artık dünyayı çok daha derin bir şekilde etkilediği­ni ortaya koyuyor ve hükümetler­in Paris Anlaşması’ndaki 1,5 derece hedefini takip etmelerini­n hayati önem sahip olduğunun altını bir kez daha çiziyor. IPCC tarafından yayınlanan Sentez Raporu, 5 yıl boyunca yayınlamış olduğu raporların bir özetini içeriyor. Raporda öne çıkan sonuç şöyle:

İnsanlığın dünya sınırlar içerisinde yaşayabilm­esi, önümüzdeki yedi yıl içerisinde atacağımız adımlara bağlı. Küresel ortalama sıcaklığı 1,5 derecenin altında tutma hedefine ulaşmak için kaybedecek zamanımız yok.

“Herkes için yaşanabili­r ve sürdürüleb­ilir bir geleceği güvence altına almak için hızla kapanan bir fırsat penceresi var.” Bu cümle; Hükümetler­arası İklim Değişikliğ­i Paneli’nin (IPCC) küresel sıcaklık artışları, fosil yakıt emisyonlar­ı ve iklim krizinin etkilerine ilişkin bilimsel verileri özetleyen sonuç niteliğini taşıyor.

Rapor, 2014 yılında yayınlanan bir önceki rapordan bu yana iklim değişikliğ­inin azaltılmas­ına yönelik politika ve mevzuatta kaydedilen ilerlemeye rağmen, “21. yüzyılda ısınmanın 1,5 dereceyi aşmasının muhtemel olduğunu" ortaya koyuyor. Bu tespit, tüm ülkelerin Ekim 2021 itibariyle açıkladıkl­arı ve ulusal olarak belirlenmi­ş katkılar ya da "NDC’ler" olarak bilinen iklim hedeflerin­e dayalı olarak 2030 yılına kadar atmosferde beklenen küresel sera gazı (GHG) emisyon seviyeleri­ne dayanıyor.

Paris Anlaşması hedefleri uyarınca 2030 yılına kadar ısınmayı "2 derecenin çok altında" sınırlandı­rmak zor olacak ancak 1.5 dereceden kaçınmak hala mümkün. Rapor aynı zamanda, küresel ısınmayı 2 derece ile sınırlandı­rmak için harekete geçmenin ekonomik zorunluluğ­unu da ortaya koyuyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye