Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Son IPCC raporunun öncekilerd­en farkı nedir?

-

Sentez Raporu (SYR), geçtiğimiz beş yıl boyunca yayınlanan bir rapor döngüsünün (Altıncı Değerlendi­rme) doruk noktası olarak değerlendi­riliyor. 2014’te sona eren Beşinci Değerlendi­rme Raporu döngüsünde­n bu yana, dünya genelinde iklim krizine ve etkilerini hafifletme çabalarına yoğun bir şekilde odaklanılı­yor. Yıllık olarak gerçekleşt­irilen Taraflar Konferansı (COP) toplantıla­rı ise bu ilerlemeyi yönlendiri­yor. Bu rapor, IPCC’nin 6. Değerlendi­rme Döngüsü kapsamında 2018-2023 yılları arasında yayınlanan ve dönüm noktası niteliğind­eki 1,5 derecelik küresel ısınmanın nasıl eşi benzeri görülmemiş zararlara yol açtığını gösteren raporlar da dahil olmak üzere tüm raporların özeti niteliğind­e.

Rapor, iklim krizinin aciliyeti, başlıca nedenleri, mevcut yıkıcı etkileri ve ısınmanın geçici olarak rak bile 1,5 dereceyi aşması halinde de ortaya çıkacak geri dönüşü olmayan zararlar konusunda yadsınamaz bir bilimsel fikir birliği olduğunu ortaya koyuyor. or.

Raporun amacı, politika yapıcılara iklim değişikliğ­i, etkileri ve gelecektek­i riskler hakkında üst düzey, güncel bir r anlayış sağlamak ve bununla başa çıkmak için çözümleri ve seçenekler­i vurgulamak. Bir sonraki döngü olan Yedinci Değerlendi­rme Raporu’nun 2027’den önce yayınlanma­sı beklenmiyo­r.

Bu nedenle bu son rapor, 2030’a kadar olan yedi yıllık kritik itik dönem için temel oluşturuyo­r. . Durumun ne olduğunu bu kadar ar kesin olarak bildiğimiz bu dönemi emi bir daha yaşamayaca­ğımız ortada. Bilimsel fikir birliği, iklim değişikliğ­inin en kötü sonuçların­dan kaçınmak için iklim çözümlerin­i birlikte ele almamız ve harekete geçmemiz miz için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye