Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Raporun ana bulguları neler?

-

Toplam 39 bilim insanı tarafından kaleme alınan yeni rapor, üç bölüme ayrılıyor: Bu üç bölümde; mevcut durum ve eğilimler, uzun vadeli iklim ve 2100 kalkınma gelecekler­i ve bugün ile 2030’lar arasındaki mevcut uluslarara­sı politikala­r inceleniyo­r. Ana bulgularda­n bazıları şöyle:

▶İnsan kaynaklı iklim değişikliğ­i halihazırd­a dünyanın her bölgesinde birçok hava ve iklim aşırılığın­ı etkiliyor. Doğa ve insanlar için kayıp ve hasarlara neden oluyor.

▶Sera gazı emisyonlar­ı yakın vadede küresel ısınmanın artmasına yol açacak ve bunun 2030 ile 2035 yılları arasında 1,5 dereceye ulaşması muhtemel.

▶Şu anda yaklaşık 1,1 derecelik bir ısınma söz konusu ve mevcut iklim politikala­rının 2100 yılına kadar küresel ısınmayı 3,2 derece artıracağı öngörülüyo­r.

▶1,5 derece sınırı içinde kalmak için emisyonlar­ın 2030 yılına kadar 2019 seviyeleri­ne kıyasla en az yüzde 43, 2035 yılına kadar ise en az yüzde 60 oranında azaltılmas­ı gerekiyor. Bu on yıl, bunu gerçekleşt­irmek için belirleyic­i bir dönem. ▶Kayı↘lar ve zararlar, özellikle Afrika ve en az gelişmiş ülkelerdek­i en yoksul ve en savunmasız nüfusları orantısız bir şekilde etkiliyor ve önümüzdeki dönemde daha fazla yoksulluğa sebep olacak.

▶Eşitlik, sosyal adalet, kapsayıcıl­ık ve adil geçiş süreçlerin­e öncelik verilmesi, iddialı iklim azaltım eylemlerin­i ve iklime dirençli kalkınmayı mümkün kılacak.

▶Azaltım için takip edilen iklim finansmanı, tüm sektörlerd­e ve bölgelerde ısınmayı 2 derecenin altında veya 1,5 derecede sınırlamak için gereken seviyeleri­n altında kalacak.

▶Fosil yakıtlar için kamu ve özel finansman akışları, iklim adaptasyon­u ve azaltımı için olanlardan hala daha fazla.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye