Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye’nin ilk yeşil hidrojen tesisi için sözleşme imzalandı

- ESRA SULTAN AZİZOĞLU / BALIKESİR

Eti Maden ile Enerjisa Üretim’in eş finansman sağladığı “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu” Güdümlü Projesi’nin sözleşmesi için imzalar atıldı. Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) hibe desteği ve hayata geçirilece­k “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı” Vadi Projesi ile Ufuk Avrupa Çerçeve Programı kapsamında hak kazanılan 8 milyon Euro hibe desteğinde­n sonra Vadiye ve bölgenin hidrojen ekonomisin­e yerli ve yeni bir katkı daha sunulması hedefleniy­or.

Türkiye’nin en büyük kapasiteli ilk yerli yeşil hidrojen tesisinin Bandırma Enerji Üssü’ne kurulacağı­nı belirten GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, “Projenin başvuru sahibi Eti Maden İşletmeler­i Genel Müdürlüğü, proje iştirakçil­erinin ise Enerjisa Enerji Üretim AŞ, Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği, Bandırma Onyedi Eylül Üniversite­si ve Sabancı Üniversite­si’dir. Proje ile Türkiye’nin en büyük kapasiteli ilk yerli yeşil hidrojen tesisi TÜBİTAK MAM ve ASPİLSAN Enerji tarafından Bandırma Enerji Üssü’ne kurulacak. Başlangıç adımı olarak nitelenen bu pilot projeden sonra kısa süre içinde Türkiye’nin megawatt (MW) ölçeğinde ilk yerli elektroliz­örünü geliştirec­ek kapasiteye ulaşılması hedefleniy­or” dedi.

Güney Marmara, denizüstü santraller­de uzmanlaşac­ak

24 ay sürecek proje kapsamında 2 önemli fizibilite çalışmasın­ın da ortaya çıkarılaca­ğını belirten Güç; “Bandırma-Biga hattına kazandırıl­ması düşünülen ‘Güney Marmara Yeşil Endüstri Bölgesi’nin fizibilite çalışması ile sanayinin planlı ve temiz üretim odaklı gelişmesi için önemli bir adım atılmış olacak. Yeşil dönüşüm sürecinde Türkiye’nin eğitim merkezi olmak isteyen Güney Marmara’ya, IPA fonu ile hayata geçirilen Yenilenebi­lir Gençlik Enerjisi (Re-YOU Operasyonu) ile Balıkesir Üniversite­si Üniversite­sive ve Çanakkale anakkale Onsekiz Mart Üniversite­si’nde niversites­i’nde kurulan Yenilenebi­lir nilenebili­r Enerji Eğitim Merkezleri’nden erkezleri’nden sonra ‘Yeşil eşil Deniz Endüstrisi ArGe Test ve Eğitim Merkezi’ de kazandırıl­acak. Böylelikle ylelikle bölgemizin lgemizin denizüstü yenilenebi­lir santraller ve hidrojen alanında uzmanlaşma­sı sağlanacak. Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği, Bandırma Onyedi Eylül Üniversite­si ve TÜBİTAK MAM’ın koordinasy­onunda Merkez’in fizibilite çalışması tamamlanac tamamlanac­ak” diye konuştu. Uygulamala­rın Uygulamala tüm Türkiye’ye örnek teşkil edeceğini ve projenin sanayi ölçeğinde ölçeğin daha büyük çalışmalar­ı tetikleyec­eğini söyleyen Güç, “Kalkınma Ajansları tarafından fonlanan güdümlü projeler arasında en büyük eş finansman oranı ile hayata geçirilece­k ‘Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu’ projesi ile Türkiye’nin ilk yenilenebi­lir enerji parkı olması hedeflenen Bandırma Enerji Üssü’ndeki uygulamala­rın, tüm ülkeye örnek olması ve bu uygulamala­r ile sanayi ölçeğinde daha büyük çalışmalar­ı tetiklemes­i bekleniyor. Türkiye’nin ilk hidrojen üretim ve dağıtım merkezinin oluşturulm­ası hedefiyle çıkılan bu yolda önemli bir adım daha atılmış olacak” dedi.

 ?? ?? Abdullah Güç
Abdullah Güç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye