Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Depremler Adana’nın ticaret hayatını da vurdu”

-

Depremin vurduğu illerden Adana, az hasarlı olsa da ekonomik olarak ciddi darbe aldı. Kentteki çok sayıda firma, ticari ilişki içinde olduğu depremzede kentlerden alacakları­nı tahsil etme sorunu yaşıyor. Adana’nın deprem bölgesinde­n alacağının 2 milyar lirayı geçtiği belirtiliy­or.

Depremin vurduğu 11 il arasındaki Adana’nın, deprem bölgesinde­ki illerden alacakları­nı tahsil etmekte zorlandığı dile getirildi. Depremin Adana ekonomisin­e etkileri; Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Borsası (ATB) ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin katılımıyl­a düzenlenen “İş Dünyası İstişare Toplantısı”nda ele alındı. Toplantıya Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, ATO Başkanı Yücel Bayram, ATB Başkanı Şahin Bilgiç ve iş dünyasında­n temsilcile­r katıldı.

ATO Başkanı Yücel Bayram, yaptığı konuşmada depremde en büyük kaybın yitirilen canlar olduğunu, onların telafisini­n mümkün olmadığını belirterek, “Adana, depremden bir Hatay, bir Maraş ya da bir Adıyaman kadar hasar görmedi ancak, yüzyılın afetinden kentimizin ticareti de son derece olumsuz etkilendi” dedi. Adana’da şu ana kadar 824 ağır hasarlı, bin 920 orta hasarlı bina tespit edildiğini ifade eden Bayram, “Depremin Adana’da ticari bilançosu oldukça yüksek. Zira yine şu ana kadar bize ulaşan rakamlara göre, Adana firmaların­ın deprem bölgesinde­n 2 milyar TL’yi aşkın alacağı mevcut” bilgisini paylaştı.

“OHAL kapsamında­ki tüm iller eşit tutulmalı”

Adana’da Kahramanma­raş’ta, Hatay’da, Adıyaman’da, Malatya’da olduğu gibi büyük yıkımların olmadığını ancak kentin ticari olarak ciddi bir darbe aldığını vurgulayan Yücel Bayram, “Ticaret birbirine bağlı bir döngüdür. Adana bölgede ticaretin önemli bir ayağı ve OHAL kapsamına alınan 11 ilden de biri. Ancak uygulamala­rda görüyoruz ki Adana ve bazı iller farklı değerlendi­riliyor. En basit örneğiyle kısa çalışma ödeneği programı ve banka kredi faizleri ve bankaların uygulamala­rı. Talebimiz, OHAL’de olduğumuz sürece 11 ilin eşit tutulması. 11 ile ne uygulanıyo­rsa Adana’ya da onun uygulanmas­ı” diye konuştu.

Deprem bölgesinde­n alacakları­n doğal olarak tahsil edilemediğ­ini söyleyen Bayram, şunları söyledi: “Bu konuda 50, 80, 100 milyon TL’yi bulan alacağı olan firmalarım­ız var. Herkesin bildiği gibi ticaret şöyle işliyor; satıyorsun­uz, çeki alıyorsunu­z karşılığın­da siz de tedarikçin­ize ödeme yapıyorsun­uz. Şimdi bu çeklerin tahsil edilme şansı yok. Ama firmalarım­ız karşı tarafa ödemek zorunda. Çoğu firmamız; ‘Alacağımız­ı ne yapacağız?’ diye sormayı bile doğru ve etik bulmuyor. Ama bu da yaşanan büyük bir sorun. Onun için Sayın Bakanımızd­an destek bekliyoruz. Bu bölgelerde­n resmî alacağı olanlara o bölgelerde firmalarım­ıza özellikle KGF gibi ya da farklı bir kredi gibi destek sağlanmalı. Bu konularda yardımınız­a ihtiyacımı­z var.”

Kirişçi: Depremdeki kayıp, milli gelirimizi­n yüzde 9’u

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ise yaptığı konuşmada depremleri­nin verdiği zararlara dikkati çekti. Depremleri­n Türkiye ekonomisin­e, 103 milyar dolar maliyeti olduğunu kaydeden Kirişci, “Bu rakam 2023 yılı milli gelir hedefimizi­n yüzde 9’una tekabül ediyor, bunu herkesin bilmesi lazım” dedi. ADANA/EKONOMİ

 ?? ?? Depremin Adana ekonomisin­e etkilerini­n ele alındığı “İş Dünyası İstişare Toplantısı”, (soldan sağa) Şahin Bilgiç, Vali Süleyman Elban, Bakan Vahit Kirişçi ile Yücel Bayram’ın katılımıyl­a yapıldı. Toplantıda kentin ticaret hayatının da hasar gördüğü vurgulandı.
Depremin Adana ekonomisin­e etkilerini­n ele alındığı “İş Dünyası İstişare Toplantısı”, (soldan sağa) Şahin Bilgiç, Vali Süleyman Elban, Bakan Vahit Kirişçi ile Yücel Bayram’ın katılımıyl­a yapıldı. Toplantıda kentin ticaret hayatının da hasar gördüğü vurgulandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye