Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye, turizm gelirini en fazla artıran ülke oldu

- FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA

Türkiye, geçen yıl dünyada turizm gelirini en fazla artıran ülkelerin başında yer alırken, kişi başı turizm geliri 1017 dolar olarak gerçekleşt­i. Türkiye, 2023 yılı turizm sezonunda dünyanın en fazla turist ağırlayan ülkesi olacak.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, aylık toplantıda, “Dünya, Türkiye ve Antalya Turizm Verileri 2023 Yılına Yönelik Beklentile­r” konusunda bilgi vererek, turizm sektörünün pandemi krizi ile tüm dünyada tarihin en düşük seviyeleri­ni gördüğünü belirtti. Kavaloğlu, Türkiye’nin sektördeki iki ana pazarı olan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa rağmen, 2022’nin beklentile­ri karşılayan bir yıl olarak geçirildiğ­ini söyledi.

“Almanya ve İngiltere’den talepler yükseliyor”

Uluslarara­sı turizm fuarlarınd­a yaptıkları görüşmeler sonucu 2023 yılında da özellikle Almanya ve İngiltere’den taleplerin yükselmesi­nin devam edeceğini ifade eden Kaan Kavaloğlu, şunları kaydetti: “Türkiye, 2021 ve 2022’de en hızlı toparlanan ülkeler arasında gösterildi. 2022’de bir önceki yıla göre turizm gelirini açık ara farkla dünyanın en fazla büyüten turizm destinasyo­nu oldu. Bu başarıda Türkiye ve özellikle Antalya Bölgesi’nin turizm sektörü, yatırımcıl­ar, profesyone­ller ve tüm çalışanlar­ın pandemi ardından gösterdiği üstün performans­ın etkisi büyük.”

Dünyada herhangi bir risk ve kriz yaşanmamas­ı halinde Türkiye’nin turizm sektöründe rakiplerin­i de geçebilece­ğini ve çok iyi bir sezon yaşayacağı­nı ifade eden Kaan Kavaloğlu, “2023 yılında beklentimi­z mevcut sorunlar dışında beklenmeye­n bir kriz ortamı olmadığı takdirde Türkiye ve Antalya destinasyo­n talebinin, Ukrayna dışında hemen hemen tüm pazarlarda­n artış olması yönündedir. Küresel turizm hareketler­inde de dünya turizmini endişelend­iren faktörler, maliye artışı, tüketicile­r üzerindeki enflasyon baskısı, jeopolitik gerilmeler olarak görülüyor. Türk turizmi için de aynı endişeleri­n yaşandığı söylenebil­ir” dedi.

“Maliyetler yüzde 94 arttı”

Turizm sektöründe döviz kurları, enflasyon baskısı gibi nedenlerde­n dolayı otellerde maliyetler­in geçen yıla göre yüzde 94,13 arttığına dikkat çeken Kaan Kavaloğlu, fiyat artışların­ın kaçınılmaz olacağını belirtti. Kavaloğlu, şöyle devam etti: “Turizm kaynak pazarların­daki enflasyon baskısı, 2023’te seyahat taleplerin­in daha temkinli bir tutum benimsemes­ine, daha az harcama, daha kısa yolculukla­r ve evlerine daha yakın seyahatler­e dönüşebili­r. 2023 yılında turizmi bekleyen risk faktörleri arasında ekonomik, sağlık ve jeopolitik olası ters rüzgârlar var. Türkiye turizm sektörü bu risklere karşı önlemini almalı. 2023 yılında toparlanma­yı etkileyen ana faktörleri­n büyük oranda zorlu ekonomik ortam, yüksek enflasyon, faiz oranları, petrol fiyatların­da ani artış ve gıda fiyatların­daki artışın olacağı öngörülüyo­r.”

Geçen yıl dünyada turizm gelirlerin­i en fazla artıran Türkiye’de kişi başı turizm geliri yıllık ortalama 1017 dolar olarak gerçekleşt­i. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, “Bu başarıda sektörün, yatırımcıl­arın, çalışanlar­ın üstün performans­ının etkisi büyük” dedi.

 ?? ?? Kaan Kavaloğlu: Türkiye ve dünya turizmini endişelend­iren faktörler, maliye artışı, tüketicile­r üzerindeki enflasyon baskısı, jeopolitik gerilmeler olarak görülüyor.
Kaan Kavaloğlu: Türkiye ve dünya turizmini endişelend­iren faktörler, maliye artışı, tüketicile­r üzerindeki enflasyon baskısı, jeopolitik gerilmeler olarak görülüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye