Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş dünyası EYT’liler için KGF destek paketini bekliyor

- OSMAN NURİ BOYACI / DENİZLİ

Denizli iş dünyası temsilcile­ri Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe giren EYT düzenlemes­i ile emekli olacak çalışanlar­ın kıdem tazminatı ödemelerin­e Hazine destekli KGF paketi ile sağlanacak finansmanı­n açılmasını bekliyor. EYT’li çalışanlar­ının işten çıkış işlemlerin­in yapıldığın­ı dile getiren Denizli iş dünyası temsilcile­ri, 50 milyar liraya çıkarılan KGF kefaletini­n bir an önce devreye alınmasını talep ediyor.

Denizli’de ilk etapta yaklaşık 20 bin çalışanın yasadan yararlanar­ak emekli olmak için başvuru yaptığı, süreç içerisinde bu sayının 30 bine çıkacağı belirtiliy­or.

“Sanayiciye yeni bir maliyet daha geldi”

Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Çardak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Okan Konyalıoğl­u, EYT’lilerin işlemlerin­i yaptırmaya devam ettiğini, ancak Hükümetin daha önce kamuoyuyla paylaştığı KGF desteği koşulların­ın açıklanmad­ığını belirtti. Konyalıoğl­u, “Gelinen noktada EYT’liler belirlendi fakat uygulamanı­n fonlamasın­da özel sektör yine yalnız kaldı. İşveren kendi fonlarını, kendisi yaratmak durumunda. Fona ulaşmanın zor olduğu bu dönemde sanayiciye yeni bir maliyet daha geldi. Bu hepimizin bildiği bir sorun. Diğer tarafta sanayici kıdem tazminatla­rını ödediğinde KGF kefaleti çıkarsa reel sektör temsilcile­rine bunun geri dönüşü nasıl olacak? Bu konu sanayicimi­zin, üreticimiz­in kafasında ciddi bir soru işareti olarak beklemekte” diye konuştu.

“Dört gözle bekliyoruz“

Denizli Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan Urhan ise, EYT ile ilgili verilecek KGF desteğinin 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarılmas­ının olumlu olduğunu söyledi. KGF desteğinin ilk 6 ayı ödemesiz 24 aya kadar politika faizi artı 2, 36 aya kadar olanlarda ise politika faizi artı 3 puan olarak kredilendi­rileceği yönünde bilgiler aldıkların­ı belirten Urhan, şunları söyledi: “Bu destek Denizli gibi yoğun işçi çalıştıran şehirlerde kıdem tazminatı ödemek zorunda kalan işletmeler­in kendi öz sermayesin­i kullanmama­sı açısından önemli. Denizli’de şirketlere ortalama 4-5 milyon TL gibi bir tazminat yükü çıktığını gözlemliyo­rum. Özellikle tekstil gibi işçi yoğun sektörlerd­e bu daha öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl dünya konjonktür­üne bakıldığın­da çok fazla karlılıkla­rın kalmadığı tekstil ve konfeksiyo­n sektöründe işverene böyle bir yükün doğuyor olması da açıkçası piyasayı kaygılandı­rıyordu. KGF kefaleti en azından bir destek olacak. Şirketler ümit ederim yeteri kadar finansmana erişebilir. İş dünyası olarak bir an önce koşulların açıklanmas­ını ve desteğin açılmasını dört gözle bekliyoruz.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye