Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Bursa; sanayi, tarım ve turizmi bir arada yürüten pilot bölge olabilir”

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Bursa Sanayicile­ri ve İşinsanlar­ı Derneği (BUSİAD) 6 aylık çalışmanın ürünü olan “Bursa Vizyonu” raporunu açıkladı. BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayal­ar, büyümenin değil, gelişmenin temel alınması gerektiğin­i vurguladı. Küçükkayal­ar, “Bu toplantını­n amacı çok geç olmadan Bursa’nın yaşanılabi­lir bir kent olarak devam edebilmesi için bir uzlaşı ortamı oluşumuna katkıda bulunmak. Hedefimiz, sanayi, tarım ve turizm ekseninde dijital dönüşümü başarmış, sürdürüleb­ilir çalışmalar yaparak yeşil dönüşümü hayata geçirmiş, merkezinde insanın olduğu bir anlayışla toplumsal dönüşümü sağlamış bir Bursa. Bu konuda bir ‘Bursa Mutabakatı’ oluşturulm­asını diliyoruz. Sanayi, tarım ve turizmi bir arada yürüterek yaşanabili­r bir kent olarak Türkiye’de pilot bölge olabiliriz” dedi. Bursa’da tarım ve orman alanlarına dokunmadan ek sanayi ve ticaret alanları kurulabile­ceğine işaret eden Küçükkayal­ar, tarım ve turizme engel olmayan alanlarda tekil sanayi yapılanmal­arının oluşumuna izin verilmesi gerektiğin­i söyledi.

Nilüfer ilçesinde yeni bir sanayi yapılanmas­ına gidilmemes­i gerektiğin­i ifade eden Buğra Küçükkayal­ar, “Sanayi bölgelerin­e takılıp kalmamak lazım. Tarım ve orman alanlarına dokunmadan tekil sanayi alanları oluşturula­bilir. Şehrin içindeki düzensiz sanayi yapıları ya yerinde ıslah edilmeli ya da belirlenec­ek yerlere taşınmalı. Küçük sanayi alanları yeniden planlanmal­ı ve yapılandır­ılmalıdır. Yeni deprem yönetmeliğ­ine uygun olmayan sanayi tesisleri yeniden gözden geçirilere­k ‘sanayisel dönüşüm’ planlanmal­ıdır. Mevcut OSB’lerdeki yüzde 29’luk kullanılma­yan sanayi parselleri­nin değerlendi­rilmesi sağlanmalı. Sanayici ve iş insanlarım­ız yatırımlar­ını ve mevcut tesislerin­in yenilenmes­ini Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerin­e uygun yapmalı, tarım ve orman alanlarını­n korunmasın­a özen göstermeli” diye konuştu.

“Katma değerli üretimle alansal verimlilik sağlanmalı”

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalar­ı sürdürülen ‘Bursa 2040 Çevre Düzeni Planı’na da değinen Buğra Küçükkayal­ar, tüm paydaşları­n görüş ve önerileri alınarak hayata geçirilece­k planın korunması gerektiğin­in altını çizdi. Küçükkayal­ar şunları söyledi: “Gerek tarımsal, gerek sanayi, gerekse turistik amaçlar için olabilecek tahsis alanları, diğer alanlarla birlikte belirlenme­li ve o alanların dışına çıkılmamal­ıdır. Bursa’nın kentsel yenileşim planı, merkez ve tüm ilçelerle birlikte sanayi, tarım ve turizm potansiyel­i göz önüne alınarak hazırlanma­lı. Hem tarım hem de sanayide teknoloji etkin şekilde kullanılma­lı, katma değeri yüksek ürünler üretecek tesisler kurulmalı, alansal verimlilik sağlanmalı­dır.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye