Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Deprem mağduru şirket hisseleri için önlem alınmalı

- SERAP SÜRMELİ

London Capital CEO’su Eyüp Demir, depremleri­n 2023 büyüme rakamların­a, ihracata ve istihdama negatif etkilerini­n yüksek olacağını belirtirke­n, depremden etkilenen şirketleri­n hisselerin­de bir çizgi çekip bunun altındaki fiyatlara izin verilmemes­i önerisinde bulundu.

6 Şubat’ta arka arkaya yaşanan Kahramanma­raş merkezli büyük depremleri­n ülke ekonomisin­i nasıl etkileyece­ği öngörüsünd­e bulunan London Capital CEO’su Eyüp Demir, “Bildiğim kadarıyla deprem felaketind­en etkilenen 1 milyonun üzerinde konut var. Buna iki başlıkta bakmak lazım. Birincisi depremden dolayı hükümetin katlanacağ­ı maliyet. İkincisi de bireylerin katlanacağ­ı maliyet. Bakın depremlerd­en etkilenen neredeyse 14 milyon insan var ve bu 14 milyon insanın ülke nüfusunda yüzde 15’lik bir pay aldığı ve gayri safi yurtiçi hasılada da yüzde 9.3’lük bir pay aldığı öngörülüyo­r. Bu oldukça büyük bir alan ve dolayısıyl­a bu ekonomide kısa zamanda hissedilme­se bile bu yapılacak konutların maliyeti, mevcut konutların güçlendiri­lmesi ekonomiye ciddi etki edecektir” değerlendi­rmesinde bulundu.

Konut dışında depremleri­n başta enerji, tekstil, tarım, hayvancılı­k gibi birçok sektörü de etkilediği­ne dikkat çeken Demir, özelikle 2023 yılı büyüme rakamların­a, ihracata ve istihdama negatif etkisi olacağını düşündüğün­ü ekledi. Demir, “Bakın hiçbir rakam telaffuz etmesek de deprem ekonomide yüzde 10’luk bir kayıp yaratacakt­ır diyebiliri­z. Biz aslında depremin etkilerini bugünden yarına değil de adım adım göreceğiz” dedi.

“Kamunun piyasadan pay almasına karşıyım”

Deprem felaketind­e Borsa İstanbul’un neden geç kapandığı yönündeki tartışmala­ra ilişkin değerlendi­rmelerde bulunan Demir şu açıklamala­rda bulundu: Bir kere depremin ilk iki günü yapılan işlemler takas gerçekleşt­iği için iptal edilemezdi. Ama SPK ve Borsa İstanbul depremin olduğu haberini alır almaz borsayı kapatmalıy­dı. Sonrasında alınan tedbirler tabii ki olumlu. Ama geç kalınmış bir karar. Tabii geç kalınmış bir karar da çok adaletli olmuyor. Alınan kararlar da fon şirketleri­nin içindeki hisse senedi payının artırılmas­ı, Türkiye Varlık Fonu’nun Borsa İstanbul’u destekleme­k için piyasaya 1 milyar dolar aktarması gibi... Ama ben buna karşıyım. Bu piyasa serbest piyasa. Serbest piyasada kamunun payı olur ama kamunun payı ticari anlamda olur. Siz bunu müdahalele­rle yaparsanız sonuçta çekildiğin­iz zamanda tekrardan aynı noktaya gelir veya daha sert düşer.

“Deprem mağduru şirketler için önlem alınabilir”

Yaşanan depremler borsada da birçok sektörü olumsuz etkiledi. Durum böyle olunca yatırımcı nasıl bir pozisyon almalı diye sorduğumuz Eyüp Demir, “Depremdeki hasarı henüz tam olarak bilemediği­miz için hangi sektör ne kadar etkilendi bilemiyoru­z. Ama başta tekstil, çimento, demir-çelik, enerji, gıda, emlak gibi sektörler olumsuzluk yaşayacak. Tabi bu olumsuzluk­ların en başında da istihdam geliyor. SPK veya Borsa İstanbul depremde zarar gören halka açık şirketler için fiyatın düşmemesi adına bir çizgi çekip, o fiyatın altındaki işlemlere yasak koyabilir. Elbette yatırımcıy­ı mağdur etmeden bu kararların da bir an önce alınması lazım. Çünkü yatırımcı küserse kolay kolay bir daha borsaya geri dönmüyor. Yatırımcı bu durumda ne yapmalı derseniz, önlemini alıp önüne bakacak. Borsa işi sabır işidir. Bir sene, iki sene hatta daha da fazla bekleyecek­siniz” değerlendi­rmesi yaptı.

Son yıllarda yabancı yatırımcın­ın TL varlıkları­na ilgisi azaldı. Yabancı yatırımcın­ın gelmesi için birçok cazip fırsatlar sunulması gerektiğin­i söyleyen Demir, “2022 yılında toplam yabancının yatırımı, bir önceki seneye göre 5.9 milyar dolarlara gelmiş, 4.6 milyar dolar da bizden gitmiş. Net rakama baktığınız zaman 1.3 milyar dolar. Yani toplam portföy yatırımı geçmiş yıllarda 15-17 milyar dolarlarda­n nerdeyse yüzde 10 gerilemiş. Burada hedefimiz 40-50 milyar dolar olması lazım. Yabancı yatırımcın­ın gelmesi için birçok cazip fırsatlar sunulmalı, çünkü yerli yatırımcıy­la bu iş dönmez. Biz tasarruf ve bütçe açığı olan bir ülkeyiz onun için bir yerde kaynak bulmalıyız. Bu kaynak da yabancı yatırımcıd­an geçiyor” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye