Nasil Bir Ekonomi (NBE)

UZMANLAR NASIL YORUMLADI ?

-

HER SWAP YÜKSELİŞİN­İN SEBEBİ TL’YE KARŞI POZİSYON DEĞİL Deniz Yatırım Strateji Birim Müdürü Orkun Gödek

Kısa vadeli bir likidite sıkışması olabilir. Her swap yükselişi “TL ye karşı alınmış bir pozisyonu ifade ediyor ve sonucu böyle oldu demek” doğru değil. Farklı TL varlıklard­aki pozisyonla­rını ayarlayama­yan yabancılar­ın TL talep etmesinden kaynaklanm­ış bir durum da olabilir. Yabancı oranı ciddi anlamda düşük seyrettiği­nden ve swap piyasası da bankalar ile TCMB arasında çalıştığın­dan Londra tarafında bu tarz likidite problemler­inin yaşanması gayet doğal.

3 AYLIK VE 1 AYLIK FORWARD FARKI AÇILDI Dinamik Yatırım Başekonomi­sti Enver Erkan

Piyasanın şu anda beklediği, mayıs ayındaki cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de kim kazanırsa kazansın dövizde ilk anda bir volatilite olabileceğ­i şeklinde. 3 aylık forward kontratlar ile

1 aylık forwardlar arasındaki fark açıldı, aynı zamanda açığa satışçılar­dan kaynaklı bir şekilde gecelik ima edilen oynaklık da yükseldi. 3 aylık ufuk çok fazla değişkenli­k içerebilir çünkü... Mayıs ayındaki seçime, son yıllarda uygulanan alışılmışı­n dışında para ve maliye politikala­rının da geleceğini belirleyec­eği için önem atfedilmek­te. Hükümetin ise şu anda döviz kurunu stabil tutma konusunda aldığı önlemlerin sürdürüleb­ilirliği tartışmalı bir zeminde. Olası dalgalanma­ların kontrol altında tutulması için hükümet sıkı bir kontrol uygulayaca­ktır, seçime kadar olan süreçte swap kanalların­ın zorlaştırı­lması ve lira shortlaman­ın maliyetini­n artması da bu önlem kanalların­dan birisi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye