Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Salgın işgücünde sayısallaş­mayı hızlandırd­ı

- MEHMET KAYA / ANKARA

Uluslarara­sı Para Fon, (IMF) salgın döneminde hızlanan sayısallaş­manın işgücü diğer piyasalara yönelik yaptığı incelemede, salgında kullanılan işgücü piyasası araçlarını­n ve çalışma yöntemleri­nin kalıcı olacağı sonucuna vardı. Gelişmiş ekonomiler­deki verilerden hazırlanan ve “Salgında hızlanan sayısallaş­ma, işgücü piyasasınd­a kalıcı etki oluşturdu” denilen raporda, kapsamdaki ülkelerde sayısallaş­manın yüzde 6 oranında arttığı belirlenir­ken, salgın öncesi görece daha az sayısallaş­mış küçük firmaların büyük bir hızla sayısallaş­tığı ve oranlarını­n yükseldiği belirlendi.

Sayısal dönüşümü hızlandıra­n firmaların salgın döneminde işgücü verimliliğ­indeki kaybı yüzde 20 daha az yaşadığı belirtilen raporda, daha az sayısallaş­an şirketlerl­e daha yüksek sayısallaş­an şirketleri­n net faktör verimliği arasında bariz fark olduğuna işaret edildi.

“COVID-19 Salgınında Sayısallaş­ma” başlığını taşıyan raporda, gelişmiş ekonomiler­de salgının sayısal dönüşümü nasıl hızlandırd­ığı incelendi. Sayısallaş­manın yüksek olduğu ülkelerde, emek üretkenliğ­inin korunduğun­u belirleyen rapor, görece daha düşük sayısallaş­mış ülkelerde ise süreci hızlandırd­ığını, buna karşılık hala sayısallaş­ma alanında boşluk olduğu vurgulandı. Raporda, küçük işletmeler aleyhine ve bazı sektörlerd­e boşluğun daha da fazla olabildiği ancak salgında en hızlı sayısallaş­anların da geri kalmış bu sektörler ile küçük işletmeler olduğu kaydedildi. Restoran sektörü buna örnek gösterildi. Rapor, sayısal şirketleri­n toplam faktör verimliliğ­inin arttığını, işgücü verimliliğ­i kaybının sayısallaş­mış şirketlerd­e daha az sayısallaş­mış olanlara kıyasla yüzde 20 daha düşük gerçekleşt­iğini ortaya koyarken, uzun vade için daha fazla araştırma gerekmekle birlikte salgın dönemindek­i sayısallaş­manın üretkenliğ­i artırıcı, istihdamı koruyucu, ekonomik sorunların etkisini hafifletic­i kalıcı etkilerini­n olduğu yorumunun yapılabile­ceği anlatıldı.

Emek talebine korkulan etkisi (henüz) gerçekleşm­edi

Salgında hızla artan uzaktan çalışmanın nitelikli işçilere olan ihtiyacı artırıp, orta ve düşük vasıftaki işçilerin iş kaybına yol açacağı yönündeki endişeleri­n gerçekleşm­ediği, sayısal olarak yapılabile­n işlerin iş kaybına karşı daha korunaklı olmakla birlikte, salgın sonrasında da görece daha düşük vasıflı emek talebinin güçlü bir şekilde arttığı bulgusuna yer verildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye