Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, ortak akılla “yeniliğe davet” etti

-

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalar­ını yaklaşık 8 ay önce başlattığı ve 7 gün süren İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, sonuç bildirgesi­ndeki bütün maddelerin oylanmasıy­la sona erdi. Yeniliğe Davet sloganıyla ve Türkiye’nin yeni yüzyılını şekillendi­recek iktisat politikala­rının temelinin atılması amacıyla düzenlenen kongrede, öne çıkan kavram "ortak akıl" oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Yeniliğe Davet ” sloganı ile organize edilen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, çiftçi, işçi, tüccar ve sanayici kesimler yanında akademisye­nler, iktisatçıl­ar, siyasetçil­er, bilim insanları, tarihçiler, yazarlar ve sanatçılar­ın katılımı ile 15-21 Mart tarihleri arasında gerçekleşt­irildi. Kongrede 80’in üzerinde ulusal ve uluslar arası katılımcı yanında, 500’ün üzerinde delege ve 200’ün üzerinde uzman, geleceğin Türkiye’sini ortak akılla inşa etmeye çalıştı. Kongrenin sonuç metninin son hali de, tüm bu kesimlerin katıldığı oylama ile belirlendi. Sivil, şeffaf ve tümüyle katılımcı bir girişim olan kongrenin, İzmir’den tüm Türkiye ve dünyaya yapılan bir davet olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kongrede alınan kararlar geleceğe bırakılaca­k önemli bir miras. Kongre bize şunu gösterdi; eğer bir ortak akıl inşa etmek için yola çıkarsanız, o, uzun ve çetrefilli bir yoldur. Ama kararları ortak akılla inşa edildiğind­en, içeriği de bir o kadar güçlü olur. Burada yapılan çalışmalar hem umudu hem de bu memleketin geleceğine dair herkesin özgüvenini yenilemesi­ne imkân veriyor. Aynı atalarımız­ın yaptığı gibi barış içinde, huzurla, sağlıkla bir arada yaşayacağı­mız kentler ve yepyeni bir Türkiye inşa etmek mümkün. Burada çok önemli kararlar alındı. Ama izlenen yöntem de bu kararlar kadar önemliydi. Gerçek anlamda bir demokrasi inşa edildi. Herkesin farklı çıkar grupları olarak tarif ettiği işçiler, çiftçiler, sanayicile­r, esnaflar, tüccarlar ortak bir gelecek tasavvuru kurdular. Belki de içerik kadar önemli olan bu biçimdi. Bu gelecek tasavvuru bir gelecek inşası anlamına geliyor. Bu kararların takipçisi olacağız, kararların hayata geçirilmes­iyle de geleceğimi­z çok daha aydınlık olacak” dedi.

Koşullar 100 yıl öncesiyle benzeşiyor İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni 8 aylık uzun bir maraton koşusuna benzeten Soyer, “100 yıl öncesinde olduğu gibi uzun saatler boyunca işçiler, çiftçiler, sanayicile­r, esnaflar, tüccarlar bir araya geldi. 100 yıl öncesindek­i büyük yıkım, Kurtuluş Savaşı’nda hayatını kaybeden on binlerce vatandaşım­ız, büyük bir yoksulluk, büyük bir yıkılmışlı­k. İstanbul işgal altında, Lozan Barış Müzakerele­ri kesilmiş, heyetimiz geri dönmüş. Her yerde büyük bir umutsuzluk varken; ulusun sınırların­ın belirlendi­ği Misak-ı Milliye’nin ortaya konduğu Erzurum Kongresi’nde olduğu gibi 100 yıl önce İzmir’de de 17 Şubat - 3 Mart tarihleri arasında Misak-ı İktisadi’nin esasları konmuş. 100 yıl önce atalarımız, o olağanüstü zor koşullarda geleceğin Türkiye’sini, kurulacak devletin iktisat politikala­rını belirlemek üzere bir araya gelmişler. Anadolu’nun her yerinden bin 135 delege zor koşullarda bir araya gelmiş ve büyük bir özgüven, umutla iktisat politikala­rını belirlemiş. O dönemde çok önemli kararlar almışlar” ifadelerin­i kullandı.

Bugün de ülkede çok katmanlı krizler yaşanırken, bütün bu olumsuz koşullarda geleceğin Türkiye’sinin inşası için bir araya geldikleri­ni ifade eden Soyer, “Yoksulluk, işsizlik, hayat pahalılığı, yüksek enflasyon vatandaşla­rımıza çok ağır bedeller ödetirken; 6 Şubat’ta yaşadığımı­z büyük felakette on binlerce insanımız canını kaybetmişk­en, on binlercesi çadırlarda, konteynerl­erde hayatların­ı sürdürmeye çalışırken, 8 aydır umudu yeniden yeşertmek için, çocuklarım­ıza, torunlarım­ıza huzurla, el ele yaşayacakl­arı bir Türkiye’yi yaratabilm­ek için neler yapılması gerektiğin­i, hangi kararların, ilkelerin alınması gerektiğin­i belirlemek üzere toplandık” diye konuştu.

100 yıl öncesinde olduğu gibi Türkiye’nin her yerinden 180 sivil toplum kuruluşu, vakıf ve dernek temsilcile­rinin, 500’ün üzerinde delegeyle bir araya geldiğini aktaran Soyer, “200’ün üzerinde akademisye­n; doğa, tarih, inovasyon ve demokrasi masası olmak üzere 4 ayrı masada alınan kararları kendi bilimsel disiplinle­ri çerçevesin­de kavramsall­aştırmaya çalıştılar.

50 uzman akademisye­nden oluşan Yüksek İstişare Kurulu tüm bu yapılan çalışmalar­ı revize etti. Bugün bütün bu kararları tek tek tüm delegeleri­n huzurunda oylamaya sunduk. Delegeleri­miz hem birbirleri­nin çalışmalar­ını, hem de uzman masalarınd­an akademisye­nlerden gelen çalışmalar­ı müzakere ettiler. 80’in üzerinde ulusal ve uluslarara­sı çok kıymetli akademisye­n, siyasetçi, aktivist; ilham veren, geleceğin Türkiye’si için hepimize yeni ufaklar açan vizyonlar ortaya koyan sunumlar yaptılar” dedi.

 ?? ?? ● 23 MART 2023 PERŞEMBE
Kongrede herkesin farklı çıkar grupları olarak tarif ettiği işçiler, çiftçiler, sanayicile­r, esnaflar ve tüccarlar ortak bir gelecek tasavvuru kurdular.
● 23 MART 2023 PERŞEMBE Kongrede herkesin farklı çıkar grupları olarak tarif ettiği işçiler, çiftçiler, sanayicile­r, esnaflar ve tüccarlar ortak bir gelecek tasavvuru kurdular.
 ?? ?? Tunç Soyer
Tunç Soyer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye