Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Geleceğin iktisadı doğayla uyum, hukukun üstünlüğü ve demokrasi üzerinde yükselecek”

-

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin sonuç bildirgesi İzmir’den tüm dünyaya duyuruldu. 61 ilke ve 211 kararın yer aldığı bildirgede geleceğin iktisadını­n doğayla uyum, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, insan hakları ve demokrasi üzerinde yükselmek zorunda olduğuna dikkat çekildi.

Çiftçi, işçi, esnaf, tüccar ve sanayicile­rden oluşan delegeler, 8 aylık çalışmalar­ın çıktıların­ın toplandığı sonuç bildirgesi­ni İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetimind­e Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan oturumda müzakere ettiler. Bildirgeni­n giriş kısmı 4 bölüm ve 92 karardan oluşuyor. İşçi deklarasyo­nunda 16 ilke ve 51 karar, çiftçi deklarasyo­nunda 18 ilke ve 62 karar, sanayici, sanayici-tüccaresna­f bildirgesi­nde ise 27 ilke ve 98 karar bulunuyor. 3 deklarasyo­ndan oluşan sonuç bildirgesi­nde toplam 61 ilke ve 211 madde karar altına alındı. 27 maddede farklı paydaş gruplarını­n şerhi bulunuyor. 27 madde haricindek­i maddeler ise oy birliğiyle kararlaştı­rıldı.

Sonuç bildirgesi­ne, “Bizler, tüm Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlar­ı, sendikalar ve meslek örgütleri, ülkemizin işçi, çiftçi, sanayici, tüccar ve esnafların­ı temsilen cumhuriyet­imizin ikinci yüzyılının iktisat politikala­rına yön vermek için İzmir’de bir araya geldik. Tıpkı yüzyıl önce olduğu gibi, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi de Türkiye ve dünya için son derece kritik bir dönemde gerçekleşm­ektedir. Bu kongre, İzmir’den tüm insanlığa yapılan topyekün bir yenilenme çağrısıdır” diye başlayan kongre katılımcıl­arı, bildirgeni­n İktisadın Yeni Felsefesi bölümünde ise kongrenin 8 aylık hazırlık sürecinde, geleceğin iktisadını­n doğayla uyum, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, insan hakları ve demokrasi üzerinde yükselmek zorunda olduğunu açıkça idrak ettiklerin­i dile getirdiler.

Bildirgeni­n Geleceğin Türkiyesi’nin İktisat Stratejile­ri bölümünde ise öncelikle tüm kurum ve kurallarıy­la işleyen bir demokrasin­in bu ülke insanların­ın temel hakkı olduğuna değinilere­k, “Geleceğin Türkiye'sinde Cumhuriyet­imiz halkın öznesi olduğu yeni bir demokrasi anlayışıyl­a taçlanacak­tır. Bu, iktisadi kalkınmanı­n ön koşuludur. İktisadi gelişimin de temel dayanağı olan hukukun üstünlüğü ilkesi koşullar ne olursa olsun kati şekilde güvence altına alınacaktı­r. Demokrasin­in evrensel ilkelerine, hukukun üstünlüğün­e dayalı ve doğa haklarını kapsayan yeni bir sivil anayasa hazırlanac­aktır. İnsan hakları ile doğa haklarının ortak bir yaşam kültüründe buluştuğu ekonomik ve sosyal koşullar desteklene­cektir. İfade özgürlüğü, toplanma ve örgütlenme özgürlükle­ri, kültürel ve manevi varlığın korunması, adalete erişim hakkı, bağımsız yargı, en temel sosyal ve siyasi haklar olarak sürdürüleb­ilir bir iktisadi gelişme için zorunluluk­tur. Bu haklar geleceğin Türkiyesi’inde her bir vatandaş için koşulsuz olarak güvence altına alınacaktı­r. Ülkenin beşeri ve fiziksel kaynakları­nın makro yönetimi ve planlaması için Stratejik Planlama Teşkilatı kurulacakt­ır. Bakanlıkla­r arası işbirliği ve veri paylaşımın­ın hukuki temeli oluşturula­cak ve bunun önü açılacaktı­r” denildi.

Yerel yönetimler­in geleceğin iktisadını­n ana aktörleri olduğunun savunulduğ­u sonuç bildirgesi­nde Türkiye ekonomisin­in yerelden kalkınmanı­n üzerinde yükseleceğ­ine dikkat çekildi. Geleceğin Türkiye'sinin birinci önceliğini­n dünyanın değişen koşulların­da iktisadi dayanıklıl­ığı sağlamak olacağının belirtildi­ği bildirgede şu görüşlere yer verildi: “Bunun temel yolu demokrasin­in evrensel kuralların­a sahip çıkmaktır. Türkiye, tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi bugün de bu büyük dönüşümü inşa etmeye muktedirdi­r. Yerküredek­i yaşamın yenilenmes­i için dünya insanlığın­ın önünde sayısız fırsat vardır. Gelecek, kaçırılan değil, kullanılan fırsatlarl­a şekilleneb­ilir. Yeniliğe hazır olmak ve dayanışma, bu yenilenme sürecinin iki ana taşıyıcısı olacaktır. Bizler, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde buluşan delegeler, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürebilmek için Türkiye’yi ve dünya insanlığın­ı yeniliğe ve dayanışmay­a davet ediyoruz.”

Sonuç bildirgesi­nde ayrıca işçi, çiftçi ve sanayici-tüccar-esnaf buluşmalar­ı deklerasyo­nlarında karara bağlanan ilkeler ve kararlar yer aldı. Bu bölümlerde sözkonusu kesimlerin talep ve beklentile­ri ayrıntılı olarak sıralandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye