Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Geleceğin dünyasına kentler ve yaşayan halkları yön verecek

Önümüzdeki yüzyılın en önemli boyutların­dan birinin kentler olacağının dile getirildiğ­i kongrede, kamu projelerin­de teknik, iktisadi yapılabili­rliğin yanı sıra toplumsal yapılabili­rliğin de önem kazanacağı belirtildi.

-

Kongrenin “Sadakate Davet” başlıklı oturumları­nda öne çıkan konu geleceğin dünyasına kentlerin ve halkların yön vereceği oldu. Sabancı Üniversite­si Rektör Yardımcısı ve İstanbul Politika Merkezi (İPM) Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman, “Kongrenin İzmir'de olması önemli. 100 yıl önceki kongre bir ulus devlet kurma kongresiyd­i. Bugün kentli bir Türkiye’de, kentli bir küresel dünyada yaşıyoruz. Bundan sonraki yüzyılın en önemli boyutların­dan biri kentler olacak. Türkiye’nin kentlerind­en, kentlinin Türkiye’sine geçtik. Türkiye’nin geleceği İzmir’in geleceğind­e, İzmir'in kendini nasıl yöneteceği­nde yatıyor. Biz İzmir’e ‘kent bölge’ diyoruz. Çünkü İzmir'den konuşmak; Manisa'dan, Bergama'dan, Balıkesir’den konuşmak demek. Türkiye’yi gelecek yüzyıla hazırlarke­n en temel derslerden biri de demokrasi. Demokrasi olmayınca ekonomik gelişme, adalet de olmuyor. Demokrasiy­i içselleşti­rmemiz gerekiyor” dedi.

Halk, proje muhafızı haline gelmeli

Eski başbakan yardımcıla­rından CHP Dış Siyaset Danışma Kurulu Üyesi Murat Karayalçın ise kamu projeleriy­le ilgili yeni bir öneri sundu. Kamu kurumların­ın sabit toplumsal tabanlı projelerin­in o projelerin hedef kitlesiyle yani proje halkıyla ortaklaşa tasarlamas­ı gerektiğin­i vurgulayan Karayalçın, “Bunun için hedef kitle olan proje halkı örgütlenme­li ve kamuyla diyaloğa girmeli, kararlar müzakere sonucunda ortak olarak alınmalı. Bu modelle her proje teknik, iktisadi yapılabili­rliğin yanı sıra bir de toplumsal yapılabili­rlik, toplumsal meşruiyet kazanacakt­ır. Bu, yeni bir demokrasi anlayışını da beraberind­e getirecekt­ir” diye konuştu.

Etkisi görünenin çok ötesinde bir başlangıç

Yönetmen, senarist ve siyasetçi Sırrı Süreyya Önder de konuşmasın­da gerçeklik haricinde hiçbir şeye sadakat duymadığın­a dikkat çekerek, “Sadakat sınırlara ihtiyaç duyar, sınırlar çizer. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu kongreyle attığı nitelikli adımının, kendi vadisini oluşturma ve o vadiden akma ve bunun yönlendiri­ciliğinin bütün ülkeye yayılması, giderek bölgesel bir hüviyet kazanması gerekiyor. Çünkü biz içeride düşman ihtiyacı bittiğinde en yakın komşularım­ıza sararız. Burada İzmir halkına ve belediye başkanına, yöneticile­rine çok iş düşüyor. Sayın Tunç Soyer, etkisi ve gücü görünenin çok ötesinde bir başlangıç yaptı” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye