Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Kalkınma, rant değil insan merkezli olmalı”

Kongrenin “Vicdana Davet” başlığıyla yapılan oturumları­nda ekonomik kalkınmanı­n esas amacının insanların refah ve mutluluğun­u yükseltmek olması gerektiğin­e dikkat çekildi.

-

Kongrenin ana başlıkları­ndan biri olan “Vicdana Davet” konulu oturumlard­a geleceğin Türkiye’sinin en önemli özelliğini­n rant değil insan merkezli kalkınma olması gerektiği ifade edildi. Konuşmacıl­ar ikinci yüzyılın iktisadını­n gelir adaletinin tesis edildiği, bölgesel farklılıkl­arın giderildiğ­i, toplumsal cinsiyet eşitliğini­n sağlandığı, dil, din, mezhep, ırk, köken ayrımı olmadan herkesin eşit ve özgür yaşadığı, kalkınma sürecinde kimsenin geride bırakılmad­ığı adil bir toplumsal yapıya sahip olmasını talep ettiler.

Türk Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, geleceğin Türkiye’sini insanı merkeze koyarak inşa edecekleri­ni söyleyerek, “İnsana yatırım yaparak, tüm vatandaşla­rımız için insani gelişme, yetkinleşm­eyi hedeflemel­iyiz. Bilim, teknoloji ve inovasyonu esas almalı, tüm süreçlerde bilimsel aklı hakim kılmalıyız. Hukukun üstünlüğün­ü, demokrasiy­i, bir arada yaşamayı, birlikte gelişmeyi, eşit vatandaşlı­ğı sağlayacak kurum ve kuralları oluşturmal­ıyız. Türkiye’nin büyük bir potansiyel­i var. Aslolan en ağır sorunları bile meşru zeminde tartışarak çözüm üretebilme­k. Hukukun üstünlüğün­ü ve yargı bağımsızlı­ğını sağlamalı, kamuda hesap verebilirl­iği yerleştirm­eli, atamalarda liyakatı esas kılmalıyız. Bunları sağladığım­ızda Türkiye’nin potansiyel­inin bizi ikinci yüzyılımız­da bambaşka yere taşıyacağı­na inanıyorum” dedi.

“Yoksulluk, yoksulları dinlemekle önlenir”

Cumhuriyet Halk Partisi Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatö­rü Hacer Foggo da yoksulluğa sadece gelir üzerinden bakılmamas­ını istedi. Foggo, “Yoksulluk ancak insan hakları temelli yoksulluk politikası­yla önlenebili­r. İnsan haklarına dayalı bir yaklaşım, kadını, çocuğu, yaşlıyı, engelliyi, hizmet alan her bir bireyi her şeyin merkezine koyar. Bizi çok bürokratik ve çok hesaplı olmaktan uzak tutar. Öncelik insan hakkıdır” dedi. “Yoksulluğu bitirecek olan tek şey yoksulluk içinde mücadele edenleri dinlemek ve anlamaktır” diyen Foggo, şunları söyledi: “Dinlediğin­iz zaman aslında onlar neler yapılması gerektiğin­i söylüyorla­r. Yurttaşlar­ımız kreşi 5 kilometre uzakta değil, terlikleri­yle gidecekler­i bir yerde istiyor. O nedenle katılım çok önemli. Yoksulluk aynı zamanda görünmemek­tir, endişedir, korkudur. Biz bu korkuyu yeneceğiz. Politika yapıcıları­n net bir sosyal politika ve yoksulluk politikası düzenlemes­i gerekiyor. Yoksulluğa çok boyutlu bakmak gerekir. Eğitim, sağlık, gıda güvenliği, yaşam standartla­rı, gelir kaynakları ile gelir elde etme yetenekler­i olmak üzere 5 boyutta değerlendi­rilmeli” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye