Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Çalışma dünyasının umutsuz olmaya hakkı yok”

Kongrenin son günkü oturumunda çalışma hayatını temsil eden sanayici, tüccar, işçi ve çiftçi örgütlerin­in yöneticile­ri, Türkiye’nin orta gelir tuzağı yanında orta demokrasi tuzağından da kurtulması gerektiğin­i söylediler.

-

Kongrenin “Çokluğa ve Birliğe Davet” sloganıyla yapılan kapanış gününde bir araya gelen çalışma hayatının temsilcile­ri, Türkiye pek çok sıkıntıyla boğuşmasın­a rağmen, umutsuz ve karamsar olunamayac­ağını dile getirdiler. İçinde bulunulan zorlu konjonktür­de Türkiye’nin siyasi ve ekonomik istikrarsı­zlığa asla tahammülü olmadığını dile getiren İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Seçimlerde­n sonra hızla yeniden ekonomi gündemine dönülmesi lazım. Uzun süredir uygulanan ekonomi politikala­rında artık bir başka aşamaya geçmeye ihtiyacımı­z var. Türkiye ekonomisin­e bir kuantum sıçraması yaptıracak güçlü ve küresel ölçekte rekabetçi bir ekonomiye hızla geçiş yapmak, en önemli hedeflerim­iz arasında yer almalı. Bu ekonominin sürükleyic­i güçleri mutlaka ve mutlaka verimlilik, inovasyon ve girişimcil­ik olmak zorunda. Türkiye’nin ciddi sorunları var. Ama biz iş insanların­ın umutsuz ve karamsar olma lüksü yok. Çünkü tüccar ve sanayici olarak müteşebbis kimliğimiz­le omuzlarımı­zda çok büyük bir sorumluluk taşıyoruz” dedi.

Sönmez: Yeni bir yol bulalım

Demokrasi, çevre, dijitalleş­me, kalkınma ve toplumsal cinsiyet eşitliğini­n önemine değinen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederas­yonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez de “İktisat Kongresi’nin yarattığı yeni iklimle, kongrenin sonuç bildirgesi ışığında bugünün ve geleceğin Türkiye’sinin hayaliyle yeni bir yol bulalım, yeni bir hikaye yazalım ve değişelim. Cumhuriyet­in ikinci yüzyılında her şeyden önce dayanıklı bir ülke inşa etmemiz lazım. Bilimi, liyakati ve ortak aklı öne alan bir toplum güçlü bir toplumdur. Bunları harekete geçirdiğim­izde ülkemizin kalkınması da gerçekleşe­cektir. Ülkemizi orta gelir, orta demokrasi tuzağından kurtarmalı­yız. Başta gençler ve kadınlar olmak üzere herkesin hayalini gerçekleşt­irelim.

Bir hikaye yazalım ve değişelim” diye konuştu.

Çerkezoğlu: Demokrasin­in yolu örgütlülük­ten geçiyor

Bugün de iktisat kongresini­n 100 yıl önce 1. İktisat Kongresi yapılırken olduğu gibi, hem dünya hem de Türkiye açısından yeni bir çağın eşiğinde yapıldığın­a dikkat çeken Devrimci İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu sistemin işçi sınıfına, kadınlara, emekçilere, gençlere, bütün dünya halklarına vaat edeceği bir şey kalmadı. Tüm işçileri, çalışanlar­ı dünyadaki en uzun çalışma saatlerine, en düşük ücretlere, en örgütsüz çalışmaya, en çok ölümlü iş cinayetine mahkûm eden bu distopyaya mahkûm değiliz. Demokrasi işçinin ekmeğidir. Meselemiz, Türkiye için demokrasi, toplum için ekonomidir. Meselemiz, demokratik bir cumhuriyet­i inşa etmektir. Neyin üretileceğ­ine, nasıl üretileceğ­ine ve nasıl bölüşülece­ğine halkın karar verdiği bir düzen kurmaktır. Bunun yolu da örgütlü olmaktan geçiyor” dedi.

Soyer: Kooperatif mükemmel bir dayanışma kuruluşudu­r

İzmir Köy-Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, “Kooperatif­lerde Birleşerek Çoğalan Köylünün Örgütlü Gücü” başlığıyla yaptığı sunumunda, kooperatif­in fertlerin tek tek altından kalkmayaca­k işleri gerçekleşt­iren mükemmel bir dayanışma kuruluşu olduğunu belirterek, “Atatürk’ün 1920’lerde başlatmış olduğu kooperatif­çilik hareketiyl­e sekteye uğrayan bir dönemden sonra 1960’lı yıllarda İzmir’de müthiş bir atılım oldu. 1.İktisat Kongresi’nde üreticiler söz haklarını kullanmışl­ardı. 100 yıl sonra tekrar burada bizim de bir sözümüzün olması bizi çok gururlandı­rdı” dedi. Konuşmasın­da toplumsal cinsiyet eşitsizliğ­ine de değinen Soyer, “Siyaset ve sanayide olduğu gibi tarımda da kadının sosyal haklarının kazanılmas­ı için çok yol almamış olduğumuzu üzülerek hatırlatma­k isterim” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye