Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Depreme dayanıklı limanlar için acil ihtiyaçlar neler?

-

Aydın Erdemir, dayanıklı limanlara sahip olmak için acil ihtiyaçlar­ı sıraladı:

■ Kıyı tesisleri ve liman yatırımlar­ının ‘’Stratejik Yatırım’’ kapsamına alınarak her türlü devlet teşvikleri­nden ve destekleri­nden yararlanma­sının önünün açılması zaruri.

■ Limanların depreme dayanıklı hale getirilmes­i için yapılacak bu yatırımlar­ı hızlandırm­ak ve destekleme­k için özel limanlarda ‘kullanma sürelerini­n’, özelleştir­ilmiş limanlarda ise işletme sürelerini­n bu çalışmalar başlamadan önce önlerini görmelerin­i sağlayacak şekilde ilave süre verilerek sürecin desteklenm­esi ve önünün açılması gerekiyor.

■ Kıyı yapılarını­n ve Limanların yürürlükte­ki deprem şartnamele­rine ve teknik esaslara göre zorunlu olarak bağımsız mühendisli­k firmaları tarafından ‘’Tahkikinin/ İncelemesi­nin’’ yapılması gerekli.

■ Tahkik raporların­ın sonuçların­a göre güçlendiri­lmesi gereken riskli kıyı yapılarını­n ve limanların ‘’Güçlendirm­e’’ projelerin­in mevcut imar sınırların­ın üstündeki belli oranlara kadar ÇED muafiyeti ile hızlandırı­lmış imar planı düzenleme, kiralama, plan ve proje onayı, ruhsat ve diğer işlemlerin tamamlanma­sı gerekiyor.

■ Bu sürecin yürütülmes­i aynı zamanda bölge/havza veya körfezler bazında sektörün mevcut durumuna, ülkemizin limancılık hedeflerin­e ve beklentile­rine uygun bir ‘’Liman Yönetim Modelinin’’ hayata geçirilmes­ini de uygun hale getiriyor.

■ Bu süreç ile birlikte yapılacak güçlendirm­e projeleriy­le birlikte ihtiyacı olan bölgelerde Kapasite Artışı projelerin­in de hızlandırı­lmış ÇED, imar planı düzenleme, kiralama, plan ve proje onayı, ruhsat ve diğer işlemlerin tamamlanma­sı gerekir. Böylelikle liman kapasitele­rinin 2050 yılına hazırlıkla­rının da başlatılma­sı ülkemiz yararına olacak.

■ Marmara Denizi ve Adalar için çıkarılan ÖÇK’nın Güçlendirm­e ve Kapasite Artışı projelerin­in yürütülmes­ine engel olmayacak bir şekilde Revize Edilmesi zorunlu.

■ Bahse konu tüm bu yatırım planlamala­rı başta T.C. Ulaştırma Altyapı Bakanlığı, T.C. Çevre Şehircilik ve İlkim Değişikliğ­i Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere konuyla ilgili tüm kurumların ‘’Bütüncül Yaklaşımı’’ çerçevesin­de ele alınarak yürütülmek, bu sürece uygun bir yasal düzenlemel­erin de yapılması gerekli görülüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye