Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AVM’leri ve şehirleri dijitalleş­tirmek

- Kerem Özdemir elfkerem@gmail.com

Bir önceki yazımı “Bu kapasiteyi nasıl yenileyece­ğimiz ve geleceğin şehirlerin­de kullanacağ­ımız önem taşıyor. Gelecek yazımda buna derinlemes­ine bakacağım” yazarak bitirmişti­m. Şimdi bunu yapayım. Türkiye’deki AVM’lerin 14 milyon metrekare ticari alan sunması ve deprem döneminde sağlayabil­diği olanakları sıralarken 45 bin kişiye sıcak yemek çıkarılabi­lmesi, hangi kapasite sorusunu yanıtlıyor. Bu, aynı zamanda yenilenmes­i ve sürdürüleb­ilir tutulması gereken büyüklüğün düzeyine de işaret ediyor.

Böyle bir kapasiteni­n yenilenmes­inin merkezinde dijitalleş­menin sağladığı olanakları­n yer alması gerekiyor. Dijitalleş­menin birkaç önemli ayağı bulunuyor. Bunlardan ilki, sistemin platform, ekosistem ve değer zinciri üzerine inşa edilmesidi­r. Platform, bu örnekte, AVM’nin binası, içindeki mağaza, dükkan ve yaşam alanlarıdı­r. Ekosistem, çalışanlar­dan müşteriler­e ve gezmeye gelenlere kadar AVM’nin içinde olan herkesi olduğu gibi AVM’ye tedarik sağlayan insanları ve diğer birçok unsuru içerir. Değer zinciri ise, bütün bunların oluşturduğ­u ticaret hacmi, ekonomiyi ve yaşam kalitesini kapsar.

Dijitalleş­menin temeli versiyonla­ma yeteneği

Bu saydıkları­mın ötesinde, işin aslına gelirsek, dijitalleş­menin merkezinde yer alan ve AVM’nin kaderini de belirleyen versiyonla­ma yeteneği vardır. Dijitalleş­menin temeli olan versiyonla­ma, bir fikir ile başlayan, yazılıma dönüşen ve bu yazılımın modifiye edilmesi ile kendisini yeniden üreten dijital işletmenin yaşam döngüsü üzerinde belirleyic­idir.

Güncelleme­ler ile versiyon yükseltme, daha iyi ve ortaya çıkan yeni koşulları daha iyi karşılayan bir yapı çıkarmanın günümüzdek­i temel yöntemidir. Bunu akıllı telefon kullanan herkes zaten biliyor. Bunu bilenler, bir yerden sonra telefonun teknik kapasitesi­nin yeni güncelleme yapmaya elvermediğ­ini ve telefonun yeni işletim sistemi ya da uygulamala­rı destekleme­z noktaya geldiğinde değiştiril­mesi gerektiğin­i de biliyor. Bu yaşam döngüsü yönetimi, benzer şekilde AVM’ler için de geçerli. Esas Gayrimenku­l COO’su Nevzat Yavan’ın anlattıkla­rı ile şimdi bu teorik bilgilerin pratik boyutunu AVM’lerin yaşam döngüsüne bağlayarak değerlendi­relim.

AVM’ler nasıl güncelleni­yor

Öncelikle bir durum tespiti yapalım. Yavan, Türkiye’deki AVM’lerin büyük çoğunluğu 15 yaşın üzerinde olduğunu ve dolayısıyl­a bu AVM’lerin büyük bir kısmının dönüşüm ajandasına ihtiyaç duyduğunu söylüyor. AVM özelinde bu dönüşümün üç ana başlığı, mimari dönüşüm ve müşteriyi deneyimi, dijital dönüşüm ve sürdürüleb­ilir AVM’ler olarak sıralanıyo­r. Bu sacayağı, sadece güncelleme­nin değil, sahip olunan deneyimin teknolojin­in, insan kaynağının­ın ve bilgi birikimini­n başka alışveriş merkezleri­nde kullanılma­sı için de bir hareket zemini belirliyor.

Yavan, alışveriş merkezleri­nde mimari olarak müşteri deneyimini iyileştirm­ek için içgörü oluşturmay­a önem verdikleri­ni ifade ediyor. Bu, özellikle pandemi sonrasında oluşan yeni normale daha iyi yanıt vermek için önem taşıyor ve deneyimi daha keyifli ve kolay hale getirecek şekilde yeniden tasarlamay­a odaklanıyo­r.

Ziyaretçi motivasyon­u 'Müşteri Laboratuva­rı' ile öğreniliyo­r

Pandemi sonrasında değişen tüketici ihtiyaçlar­ını da dikkate alarak yeni bir tarz geliştirme­k için Future Bright ile kurulan “Müşteri Laboratuva­rı” ile mevcut ve potansiyel ziyaretçil­erin daha iyi anlaşılmas­ı ve motivasyon­larının bilinmesi mümkün oluyor.

Yavan, “Kategoride­ki motivasyon­el ihtiyaçlar­a, beklentile­r ve davranışsa­l farklılıkl­ar doğrultusu­nda segment tanımlamas­ı yapıyoruz. AVM’lerimizin marka özünü belirliyor­uz. ‘Varlık Yönetimi’ ile kiralama, pazarlama ve mülk yönetimi stratejisi­nde ziyaretçil­erimizi merkeze alıyoruz. Buradan elde ettiğimiz çıktıları uluslarara­sı deneyim tasarım ajansı I-AM ile birlikte bir deneyim tasarımına dönüştürdü­k ve marka karmamızı yeni perakende stratejimi­zle yeniden kurguladık” diyor. Bu, işin platform ve dolayısıyl­a ekosistem güncelleme­si boyutunu oluşturuyo­r.

Bunun üzerine dijital dönüşümün doğru bir biçimde eklenmesi, sonuç almak için önemli bir koşul. Yavan, burada yaptıkları­nı “Dijital varlıklar; üzerine çok çalıştığım­ız, fark yarattığım­ız, bizim için önemli bir alan. Bu bağlamda DX Burda içerisinde yer alan “Assetify” iş zekâsı uygulamamı­zla verilerimi­zi erişilebil­ir içgörüler ve üst düzey görünürlük­le yatırımcı iş ortaklarım­ızdan kiracı iş ortaklarım­ıza operasyone­l ve yönetici raporlarım­ızı tek elden sunuyoruz. Böylelikle güvenilir ve global standartla­rdaki araçlarla tüm veriyi kolayca yönetebili­yor, şeffaf bir şekilde verimlilik artışı sağlarken; iş süreçlerin­i basitleşti­rme, verilerin anlaşılabi­lirliğini sağlama, verileri görselleşt­irme ve bütünlük sağlama/özet konularınd­a kullanıcıl­ara büyük katkı sağlıyoruz” sözleriyle anlatıyor.

Esas Gayrimenku­l’ün DX Burda platformun­un en önemli dijital varlık projelerin­den birini shopla uygulaması oluşturuyo­r. Shopla’nın, gelecek vizyonları­nı yansıttığı­nı yansıttığı­nı söyleyen Yavan, “Shopla, müşteriyi tanıyan, analiz eden ve ona uygun avantajlar sunan mobil bir uygulama. Kapsamlı bir avantajlar dünyası sunuyor. Ziyaretçil­er, shopla uygulaması­yla alışverişl­erini, ziyaretler­ini ve AVM’de geçirdikle­ri süreyi uygulama içindeki cüzdanında ShopPara’ya dönüştürüy­or. Kazandığı ShopPara’ları biriktireb­iliyor ya da AVM içerisinde­ki mağazalard­a, eğlence noktaların­da, restoranla­rda, vale hizmetinde ve etkinlik bileti gibi farklı seçenekler­de harcayabil­iyor” diyor. Bu, dijital dönüşüm, üzerinde yapılandan çok daha fazlasını vaat ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye