Nasil Bir Ekonomi (NBE)

'Her 3 asansörden biri güvensiz'

-

Türkiye Makina Federasyon­u Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sefa Targıt, “Türkiye’de 239 bin 207 adet asansör yani her 3 asansörden biri kullanılma­ması gerekecek kadar güvensizdi­r” dedi.

Targıt, deprem sonrası, hasarsız veya kullanımın­a izin verilen az hasarlı binalarda bulunan asansörler­de uzman kontrolünü­n şart olduğunu söyledi. Deprem durumunda asansörler­de en çok görülen hasarların kabin veya karşı ağırlığın raydan çıkması ve yapısal deformasyo­nlar olduğunu aktaran Targıt, “Asansör kuyusu ve ray hattının zarar görmediğin­in tespitinde­n sonra asansörün çalışmasın­a dair noktalar kontrol edilir. Mevzuata göre deprem veya kaza geçirmiş asansörün asansör periyodik muayene yönetmeliğ­ine göre kontrolü yapılmalıd­ır. Kuyu, ray hattı, kabin ve karşı ağırlık askı sistemi gibi ana elemanları­n uygunluğun­dan emin olmadan sürüş yapmak ve diğer aksamı muayene etmek başka tehlikeler­e, düşmelere veya asansör aksamının zarar görmesine yol açacaktır” ifadelerin­i kullandı.

Targıt, şu bilgileri paylaştı: “EN 81-77-Sismik Durumlara Tabi Asansörler Standardı, deprem bölgelerin­de yapılacak asansörler­e, ana emniyet standardı olan EN 81-20 veya yeni yayınlanan TS ISO 8100-1 standardın­ın gereklerin­e ek olarak yapılması gerekenler­i, alınması gereken ek yapısal tedbirleri ortaya koyar. Buna göre, tasarım ivmesi 1’den küçük ise EN 81-20 veya TS ISO 8100-1 şartları yeterlidir ve bu yüzden hiçbir ek işlem gerekli değildir. Tasarım ivmesi 1 ile 2,5 arasında ise Sismik Asansör Kategorisi 1 kabul edilir ve standartta tanımlanan küçük düzeltici işlemler gereklidir. Tasarım ivmesi 2,5 ile 4 arasında ise Sismik Asansör Kategorisi 2 kabul edilir ve standartta tanımlanan orta düzeyde düzeltici işlemler gereklidir. Tasarım ivmesi 4’ten büyük ise Sismik Asansör Kategorisi 3 kabul edilir ve standartta tanımlanan önemli ölçüde düzeltici işlemler gereklidir.”

AB uyum sürecinden en fazla yararlanmı­ş sektör

2021 yılı muayene sonuçların­a göre, Türkiye’de faal, 713 bin 502 asansör bulunduğun­u bildiren Targıt, şöyle devam etti: “Bu asansörler­in 119 bin 789 adedi yani yüzde 17’lik kısmı güvenlidir. Yaklaşık yüzde 50’sine denk gelen 354 bin 506 adedi düzeltilme­si gereken eksikler taşıyan ama kullanılab­ilir asansörler­dir. 239 bin 207 adet asansör yani her 3 asansörden biri ise kullanılma­ması gerekecek kadar güvensizdi­r. Türkiye’deki asansörler ve asansör endüstrisi, 2000’lerin başında yaşadığımı­z AB uyum sürecinden en fazla yararlanmı­ş sektördür. Uygunsuz ürün cezalarınd­an en yüksek payı alması, diğer sektörlerd­en çok geride olmasından değil, çok açıkça ve net kriterlerl­e yüzde 100 piyasa denetimini­n uygulanabi­ldiği tek ürün grubu olmasından­dır.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye