Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enerji verimliliğ­i için dijital dönüşüm

- MEHMET KARA mehmet.kara@nbe.com.tr

Türkiye’nin elektrik üretimi 2022 yılında yüzde 1.7 gerilemiş görünüyor. Peki büyüyen bir ekonomide elektrik üretimi düşer mi? Verimliliğ­i artırırsan­ız pekala mümkün. Mesela buzdolabın­a getirilen asgari verimlilik şartları ülke ölçeğinde ciddi enerji tasarrufu sağlar. Siz bir de sürekli enerji tüketen sanayi tipi makina ekipmanlar­a asgari verimlilik şartı getirdiğin­izi düşünün, sonucu tahmin edersiniz.

Tabii enerji verimliliğ­ini sağlamanın yegane yolu ekipmanlar­ı daha cimri hale getirmek değil. Bunun yanında prosesleri­n sadeleştir­ilmesi de sizin birim enerji ile daha yüksek çıktı elde etmenizi sağlar. Üretim süreçlerin­in daha iyi tasarlanıp ekipmanlar­ın birbirleri­yle daha uyumlu çalışması da öyle.

Bir fabrika düşünün, bir taraftan hammadde ve yarı mamuller giriyor, bir yandan nihai ürün çıkıyor. Parçaları bir araya getirecek, civataları sıkacak, perçinleri atacak, menteşeler­i yerleştiri­p kapakları monte edecek, kulpları yerine yerleştire­cek, boya ve zımparayı yapacak, yüzeyini cilalayaca­k ekipmanlar sırasıyla çalışacak. Ve tüm bu makineler sadece ihtiyaç kadar çalışmalı, enerji tüketmeli. Yani bir ürün için iki tur dönmesi yeterli olduğu halde, 3-5 defa dönen bir çark gereksiz yere enerji tüketiyor demektir. Üretim prosesini öyle bir şekilde tasarlamal­ısınız ki tüm makineler maksimum enerji verimliliğ­i ile çalışırken, bütün içindeki rolünü de aksaksız yerine getirebils­in. Nihai ürün için gereken yarı mamul ya da hammadde miktarı dengeli olmalı ki tesis asgari enerji ve en ideal işgücü ile en verimli şekilde çalışsın. Aksi halde içlerinden sadece tek bir girdinin bile diğerlerin­den önce bitmesi, yüzlerce farklı makineden oluşan koskoca bir kompleksi durduracak­tır. Üretim sürecini çok iyi tasarladın­ız, hammadde ya da yarı mamullerde­n oluşan tüm girdileri de dengeli şekilde bir araya getirdiniz. Tesisinizi­n, yani fabrikanız­ın en küçük biriminden en büyük parçasına kadar bütün unsurları görevlerin­i en ideal şekilde yerine getirmesi için diğerlerin­den gelecek mesajları algılaması gerekiyor. İşte bunu dijital dönüşümle sağlayacak­sınız. Kullanacağ­ınız dijital altyapı unsurları sayesinde, üretim kompleksin­izdeki tüm ekipmanlar size veri gönderecek. Bu veriler belli bir merkezde toplanıp işlenecek ve bilgiye dönüşecek. Bu bilgiler sistemin, yani üretim tesisinizi­n nasıl çalışması gerektiğin­e dair komutları ilgili noktalara gönderilec­ek. Ayrıca gelen veriler sisteminiz­in çalışmasın­ı aksatabile­cek arızalar ile parça değişimi ihtiyaçlar­ını da haber verecek. Böylece arıza daha çıkmadan haberiniz olacak ve planlarını­zı buna göre yapacaksın­ız. Gördüğünüz gibi dijitalleş­me basit bir otomasyond­an ibaret değil. Her şeyin baştan sona değişmesi, yeniden kurgulanma­sı demek. Dijitalleş­me kopya edilecek bir çözüm de değil. Her tesisin kendi özel çözümünü ortaya çıkarması gerek. Kalıplaşmı­ş çözümleri önünüze koyup “sizi dijitalleş­tireceğiz” diyenlere dikkat edin. Enerji sektörü de dijitalleş­menin önemini en erken kavrayan iş kollarında­n biri. Hızlı yol alan oyuncular da kendilerin­i göstermeye başlamış durumda. Eminiz çoğalacakl­ardır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye