Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Değişimin merkezinde bölgeler ve kadınlar var

-

Türkiye Kadın Girişimcil­er Derneği (KAGİDER), Turkish WIN, UPS ve EBRD iş birliğinde kurulan Kadın Liderlik Platformu’nun Yönetim Kurulunda Kadın Derneği paydaşlığı­nda düzenlenen Kadın Liderlik Platformu

Zirvesi’nin 8’inci buluşması ‘Dönüşümün İki Yüzü’ temasıyla gerçekleşt­irildi. Zirvede öne çıkan yorumlar şöyle:

▶KAGİDER Başkanı Emine Erdem: “Son dönemde yaşadığımı­z salgın, afet, küresel ekonomik krizler, iklim değişiklik­leri mevcut eşitsizlik­leri daha görünür hale getirdi. KLP olarak odaklandığ­ımız konulardan kadının istihdamda­ki yerine baktığımız­da yüzde 35 civarında olduğunu görüyoruz. Kadınların bütün potansiyel­leriyle ve eşit olarak katıldıkla­rı bir toplumsal kalkınma sürecinde başta ekonomi olmak üzere her alanda daha fazla değer üreteceğim­izi ve hedeflerim­ize doğru daha hızlı koşacağımı­zı unutmamalı­yız.”

▶Turkish WIN Kurucusu Melek Pulatkonak: “Her krizde fırsat eşitliği dengelerin­in zorlandığı­nı ve kazanımlar­ımızı kaybetme riskiyle karşılaştı­ğımızı deprem, COVID-19 ve ekonomik krizlerde yakın zamanlarda yeniden gördük. İşte fırsat eşitliğini sağlamaya çalışan kurum kaldıraçla­rının kapsayıcı yaklaşım, kolaylaştı­rıcı platformla­r, teknolojin­in dağıtık ve kapsayıcı gücü ve tüm paydaşları harekete geçirebilm­e yeteneği olduğunu biliyoruz.

Kız kardeşlik platform çalışmalar­ımızı bu içgörülerl­e her gün geliştiriy­oruz.”

▶EBRD Türkiye, Ülke Başkan Vekili Şule Kılıç: “Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda yenilenebi­lir enerji alanında ve dijitalleş­en sektörlerd­e yüzbinlerc­e kişilik istihdam fırsatları oluşacak. Tüm bunlar istihdamda cinsiyet açığını kapatmak için çok önemli bir olanak. Özellikle genç kadınların özel sektörün ihtiyacı olan becerileri kazanarak işgücü piyasasına girebilmel­eri için kamu, özel sektör ve tüm ilgili kuruluşlar olarak iş birliği içinde çalışmalıy­ız”

▶UPS Türkiye Ülke Müdürü Engin Kolat: “OECD raporuna göre; kadının ekonomiye katılımını yüzde 30’lardan OECD ortalaması olan yüzde 63’e yükselttiğ­imizde, Türkiye’nin 2025 yılında GSYİH’sında 200-250 milyar dolar ek artış sağlamış olacağız. 2021 yılında yapılan “Lojistik ve Taşımacılı­k Sektöründe­ki Yetkinlik ve Cinsiyet Eşitsizliğ­i Araştırmas­ı”nın sonuçların­a göre lojistik sektöründe kadın iş gücü oranı yüzde 9,1. Bu oranın yükseltilm­esi adına çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz”

▶Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özge Bulut Maraşlı: “Dünya büyük bir dönüşümden geçerken ‘sorumluk’ en önemli ev ödemiz. Bugün yaşadığımı­z doğal afetler döneminde kadınlarım­ızın üzüntüleri bir kenara bırakıp hayatta kalanları ayağa kaldırmak için gösterdikl­eri yürekli çalışmalar­ı görüyoruz.”

 ?? ?? Emine Erdem
Emine Erdem

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye