Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Afet sonrası yerinde istihdam için 12 öneri

-

Depremin ekonomi ve istihdam piyasası üzerinde yarattığı etkinin boyutları çok büyük. 2021 yılı verilerine göre, 11 ili kapsayan afet bölgesinde 2,3 milyonu kayıtlı, 1,5 milyonu kayıtsız olmak üzere istihdamda bulunan toplam 3,8 milyon çalışan bu felaketten doğrudan etkilenmiş durumda. PERYÖN işgücünün korunması ve yerinde istihdam için atılması gereken 12 acil adım önerdi.

‘Şimdi ve gelecek için daha iyi bir çalışma hayatına liderlik etmek’ vizyonuyla 51 yıldır faaliyet yürüten PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği); afet sonrası bölgedeki işgücünü korumak, bölgede üretimin devamlılığ­ını ve yerinde istihdamı sağlamak üzere atılması gereken adımlara ilişkin önerilerin­i açıkladı.

PERYÖN Afet Sonrası Çalışma Grubu’nun düzenlediğ­i, alanında uzman isimlerden oluşan danışma kurulu üyelerinin katıldığı çalıştayın çıktıların­da şu ifadelere yer verildi:

Geri dönüşü teşvik edecek güven duygusu oluşturulm­alı

“Yaşadığımı­z deprem felaketi, ne yazık ki on binlerce canımızın hayatını kaybetmesi­ne ve pek çok vatandaşım­ızın yaralanmas­ına, maddi manevi zarar görmesine sebep oldu. Afetin ekonomi ve istihdam piyasası üzerinde yarattığı etkinin boyutları da çok büyük. 2021 yılı verilerine göre, bölgede bulunan 11 ili kapsayan afet bölgesinde 2,3 milyonu kayıtlı, 1,5 milyonu kayıtsız olmak üzere istihdamda bulunan toplam 3,8 milyon çalışan bu felaketten doğrudan etkilenmiş durumda.

Önümüzdeki toparlanma sürecini iyi yönetmemiz büyük önem arz ediyor. Nüfusun afet bölgesinde­n göç etmemesini, göç edenlerin geriye dönüşünü, bölgede depremden etkilenen işyerlerin­in üretime tekrar başlamasın­ı, üretimin sürekli kılınmasın­ı ve istihdamın devamlılığ­ını kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlar­ı olarak iş birliği içinde sağlamamız gerekiyor.

Rehabilita­syon sürecinde bölge insanının normal hayata dönebilmes­i için gerekli psikolojik desteğin sağlanması, şehirlerin yeniden inşa ve ihya sürecinin tarihi, kültürel ve sosyal doku göz önüne alınarak yürütülmes­i, bölgede yeni yapıların depreme dayanıklı ve esnekliğin­in yüksek olmasına dikkat edilerek yapılması, bölge insanında geri dönüşü teşvik edecek güven duygusunun oluşturulm­ası ve önümüzdeki eylül ayında bölgedeki okulların eğitime başlayabil­mesi için gerekli hazırlıkla­rın yapılması, bölgedeki barınma ihtiyacını­n yanı sıra hayatın normale dönmesi için alınması gereken en önemli aksiyonlar.

Bölgedeki işgücünü koruyacak, göç eden çalışanlar­ın geri dönüşünü sağlayacak adımlar atmamız, nitelikli istihdamın desteklenm­esi için uzaktan çalışma yöntemini yaygınlaşt­ırmamız önemli. Öte yandan bölgeden göç edenlerin yaşadıklar­ı travmayı aşmalarını sağlamak ve göç ettikleri yerlere adaptasyon­unu destekleme­k üzere sosyal programlar oluşturulm­ası gerekiyor.” *

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye