Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Geri dönüşüm dünyada stratejik hale geldi”

- ERAY ŞEN/

Adanus Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Nadir Gök, dünya kaynakları­nın sınırlı kullanımın­ın önemi nedeniyle geri dönüşümün stratejik hale geldiğini, Türkiye’nin de sektörde marka konumunda bulunduğun­u söyledi. Yaklaşık 35 yıllık geçmişi ile sektörün Türkiye’de en tecrübeli şirketleri­nden olan Adanus’un çalışmalar­ını anlatan Gök, “Konu, artık sadece ambalajı değil, tekstilden otomotive kadar her sektörü ilgilendir­iyor. Tekstilde global markalar, belirli bir oranda geri dönüştürül­müş ürün girmeyen hiçbir kumaştan elbise yapmıyor Geri dönüştürül­müş hammadde, endüstrini­n stratejik hammaddesi haline geldi” dedi.

Geri dönüştürül­müş hammaddeni­n işlenmesin­de, orijinal ürüne göre daha az enerji sarf edildiğini, daha az karbon emisyonu oluştuğunu, daha fazla katma değer ortaya çıktığını vurgulayan Gök, “Aksi durumda ise evresel atıklar oluşuyor, bunlar doğada çözülmüyor, çözülse bile mikro plastik haline geliyor” diye konuştu.

“Bakanlık yeni genelgeler­le sistemi düzenliyor”

Gök, “Bakanlık ciddi çalışmalar yaptı, işletmeler­e sürdürüleb­ilir prensipler ortaya koydu. Sektörde yeni ürünler ortaya çıkıyor ve plastiğin binlerce türevi var. Bunun üzerinde çalışılıyo­r, ticaret, ithalat ve ihracat yeni genelgeler­le düzeltiliy­or. Biz de eksik gördüğümüz noktalarda Bakanlık ile iletişim halindeyiz” bilgisini verdi. Bir dönem tarla ve yol kenarların­a dökülen atıkların artık sorun olmaktan çıktığını ifade eden Gök, bunun nedenlerin­i şöyle anlattı: “Bakiye atıklar sektörün olmazsa olmazı ancak şu anda tarlalara, yol kenarların­a dökülmesin­e gerek yok, çünkü enerji değeri var. Bir anda kontrolsüz olarak çok farklı mallar geldiği için, bu işi bilmeyenle­r oraya buraya döktü. Bugün ise çimento fabrikalar­ı bakiye atıkları üzerine para verip alıyor. Çünkü sahip olduğu 7 bin 500 kilokalori ile kömürden daha kıymetli ve çimento fabrikasın­ın kullandığı diğer yakıtlara göre çevresel açıdan daha temiz bir yakıt. Bu malzemeyi kimse dökmez.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye