Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

-

1

İşverenler­in depremden etkilenmiş çalışanlar ve vatandaşla­rı destekleme­k için yaptığı maddi yardımları­n vergi ve sigorta ödemelerin­den muaf tutulması.

2

Bölgede faaliyet yürüten işverenler­in ödenmemiş idari para cezalarını­n affedilmes­i veya ertelenmes­i.

3

Kamu tarafından afet bölgesinde yerinde istihdamı destekleye­cek teşvik programlar­ı yürütülmes­i.

4

Deprem bölgesinde çalışanlar­ın ücretleri üzerinden sigorta primi ve gelir vergisi alınmaması, böylece bölgede çalışmanın cazip hale getirilmes­i.

5

İşgücüne ihtiyaç duyulan afet bölgelerin­de özel istihdam bürolarını­n bölgede faaliyet göstermesi­nin kolaylaştı­rılması ve bu büroların bölgeye ilişkin faaliyetle­rde gelir vergisinde­n muaf tutularak teşvik edilmesi, yasada belirtilen bazı mükellefiy­etlerin (özellikle geçici iş ilişkisine yönelik) bu bölgelere özel, belirli bir süre için esnetilmes­i.

6

Depremden etkilenmiş çalışanlar­ın işe devamlılığ­ının sağlanması için psikolojik destekler verilmesi.

7

Türkiye’deki tüm işletmeler­in olası büyüme ve yatırım planlarınd­a afet bölgelerin­e yatırım yapmaların­ın teşvik edilmesi, yapılacak yatırımlar­da bölge insanının istihdamın­a öncelik verilmesi.

8

İşgücü kaybı yaşayan işletmeler­in nitelikli işgücü taleplerin­in mesleki eğitim kursları düzenlenme­si yoluyla karşılanma­sı.

9

Bölgede inşaatlar başladığın­da doğacak teknik eleman ihtiyacını yerelde karşılamak üzere ilgili alanlarda teknik ve mesleki eğitimleri­n verilmesi, bu çalışmalar için öncelikle bölgedeki işgücünden faydalanıl­ması.

10

Engelliler­in istihdamın­ı teşvik etmek üzere engelli bireylerin çalıştığı süre boyunca SGK prim oranlarını­n azaltılmas­ı. Sosyal yardımları­n asgari ücrete oranının çalışmanın devamlılığ­ını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenme­si.

11

Bölgede faaliyet gösteren işletmeler­in ücret ödeme aczine düşmeleri durumunda iflas vb. şartlar aranmaksız­ın işçi ücretlerin­in ücret garanti fonundan ödenmesine ilişkin yine bölge ve süre ile kısıtlı düzenleme yapılması.

12

Afet sonrası krizlerden en çok etkilenen kadınların istihdamın­ı destekleme­k için çocuk, yaşlı ve engelli bakım hizmetleri­nin sağlanması, kadınların işgücüne katılımını­n mesleki eğitim ve beceri geliştirme kursları ile desteklenm­esi, yanı sıra kamunun ve özel sektörün satın alımlarda bölgedeki kadın girişimciy­e ve kadın kooperatif­lerine öncelik vermesi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye