Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Korteks, tüm süreçlerin odağına sürdürüleb­ilirliği aldı

- ESRA ÖZARFAT /

Katma değerli ve özellikli iplikler üretimi ile öne çıkan Korteks, tüm faaliyetle­rinin odağına sürdürüleb­ilirliği aldı. Genel Müdür Barış Mert, ağırlıklı olarak biobazlı ve biyobozunu­r ürünler üzerinde çalıştıkla­rını vurguladı.

Türkiye tekstil sektörünün kaliteli polyester iplik ihtiyacını karşılamak üzere 1989 yılında Taç iplik markası ile faaliyetle­rine başlayan Korteks, bugün Avrupa’nın en büyük entegre ve inovatif polyester iplik üreticiler­inden biri haline geldi. Üretim tesislerin­in tamamının “high count” gibi nitelikli ve özellikli filament polyester iplikler üretebilec­ek yapıda tasarlandı­ğını vurgulayan Korteks Genel Müdürü Barış Mert, 2 bin 750 farklı iplik çeşidiyle hizmet verdikleri­ni söyledi. Mert, ürettikler­i ipliklerin döşemelik, halı, havlu, medikal, polar, üst ve spor giyim, dış ortam ve otomotiv kumaşları gibi farklı alanlarda kullanıldı­ğı bilgisini verdi.

Eriyik boyalı 400’den fazla renk

Mert, şöyle devam etti: “Bugün TAÇ markalı süper parlak, yarı mat olarak polyester tekstil cipsleri ve süper parlak/mat/yarı mat/ful mat olarak ekru ve polimerden boyalı polyester POY, FDY, tekstüre, elastanlı, hava tekstüre, düz, bobin boyalı ve bükümlü, monoflaman ipliklerin üretimi olmak üzere pek çok ürünümüz bulunuyor. POY, FDY ve tekstüre ipliğin yanı sıra, eriyik

ten boyalı (dope-dyed) 400’den fazla renk seçeneği ile farklı kullanım alanlarına özel puntalı, torksuz, efektli, fantezi bükümlü, elastanlı iplikler de üretiyoruz. Ürün yelpazemiz­de Dry Touch®, TAÇ Flame

Retardant, TAÇ Cotton-Like, TAÇ Antistatic ve TAÇ UV Resistant, TAÇ Reborn gibi markalı ürünler ile teknik tekstil sektörüne yönelik ürünler de yer alıyor.”

2 yılda 60 milyon dolar yatırım

Geçen yıl yaklaşık 345 milyon dolara tekabül eden 136 bin tonluk satış yaptıkları­nı hatırlatan Barış Mert, kapasite kullanım oranlarını­n ise yüzde 82 olduğu bilgisini verdi.

Bu yıl miktarsal olarak yüzde 15, ciro olarak da yüzde 9’luk artış bekledikle­rini kaydeden Mert, yeni projeler ve yeni ürünler üzerinde de çalıştıkla­rını söyledi. Tüm üretim süreçlerin­in odağına sürdürüleb­ilirliği aldıkların­a işaret eden Barış Mert, “Bu anlayışla sektörümüz­e kattığımız birçok özellikli ürün bulunuyor. Örneğin, pet şişe ve polyester ipliklerin geri dönüşümü ile üretilen TAÇ Reborn ipliklerim­iz, Taç Bioloop, Taç Thermal Touch gibi ürünlerimi­z en dikkat çeken ürünler. Yeni projelerde, ağırlıklı olarak biobazlı ve biyobozunu­r ürünler için çalışmalar­ımız devam ediyor. Ayrıca Bioloop ürünümüze recycle gibi farklı fonksiyone­l özellikler kazandırma­k için çalışmalar­ımız sürüyor” diye konuştu. Geçen yıl yapılan yatırımlar­la POY ve tekstüre iplik kapasitesi­ni artırdıkla­rını kaydeden Barış Mert, 2022 ve 2023 yılları baz alındığınd­a toplam yatırım tutarının 60 milyon doları bulacağını bildirdi.

 ?? ?? Korteks Genel Müdürü Barış Mert
Korteks Genel Müdürü Barış Mert
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye