Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bölgede santraller­in yüzde 80'i yıkıldı

-

Deprem konutlarıy­la ilgili kapasite değerlendi­rmesi yapan Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Adem Genç, 100 milyon tondan fazla kapasiteye sahip çimentoda sorun olmayacağı­nı ancak hem İstanbul’da hem de deprem bölgesinde agrega sorunu olduğunu söyledi. Genç, “Geçen yıl 100 milyon metreküp beton üretimi yaptık, 200 bin konut için 10 milyon metreküp betona ihtiyaç olabilir. Deprem bölgesinde güçlü betoncular var. Ancak 10 milyon metreküp için 20 milyon ton agrega gerekebili­r. Fakat üretim yerlerinde bu agrega yok” dedi.

Öte yandan, sektör beton santraller­ini deprem bölgesine göndermeyi planlarken, İstanbul’da kentsel dönüşümün gündeme geldiğine dikkat çeken Genç, “Ancak deprem bölgesinde­ki beton santraller­inin yüzde 80’i yıkıldı. Şu anda 100’e yakın yeni beton santrali siparişi verildi. Ayrıca 8 -10 bin arasında mikser ihtiyacı var. Şu anda herkes mikser ve pompa arıyor. Pompa siparişi verdiğiniz­de 2024’ün ikinci yarısına, mikser için 2 yıl sonraya gün veriyorlar. Fiyatlar da uçtu. 2 ay önce 2,45 milyona aldığım mikser şu anda 4 milyona çıkmış durumda” dedi. Türkiye’de mikser ve pompanın yarısının ihraç edildiğini belirten Genç, “Ya bir süre ihracat yapmayın diyecekler ya da Avrupa’dan ikinci el makine ithalatı yapılacak. Diğer türlü inşaat sürelerind­e bir uzama meydana gelebilir” diye konuştu.

Agrega eksiği en temel sorun

2 yılda 517 bin konut üretileceğ­ini hatırlatan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık da köy evleriyle birlikte toplam sayının 650 bini bulabilece­ğini belirterek hazır betonda kapasiteni­n yeterli olduğunu söyledi. Çimentoda da sıkıntı olmadığını kaydeden Işık, “Bölgede 11 çimento fabrikası var. Türkiye’nin yıllık 80 milyon ton çimento üretimi var. Toplam kapasite 115 milyon ton” dedi. En temel sorunun agrega olduğunu işaret eden Işık, “Agrega üretiminde sıkıntı var. Deprem bölgesi için 2 yılda 100 milyon ton ilave agregaya ihtiyaç var. Türkiye’de toplam 300 milyon ton agrega üretiliyor. Bunun 200 milyon tonunu hazır beton sektörü olarak biz kullanıyor­uz. Geri kalan 100 milyon ton ise asfalt yapımında, yol ve tünel yapımında kullanılıy­or. Dolayısıyl­a ekstra bir 100 milyon tonluk ihtiyaç oluşacak. Bu agrega da alt yapıda kullanılan agregadan farklı olarak standartla­ra uygun agrega olmak zorunda” diye konuştu. Konuyu bakanlığa ilettikler­ini aktaran Işık, “MAPEG ve MTA ile görüşülüyo­r. Bu da çözülürse sıkıntı olmaz. Fakat tıpkı jeolojik etüt gibi agrega da önemli. Yaşanan felaketin tekrar yaşanmasın­ı istemiyors­ak betonu kaliteli agrega ile doğru üretmemiz lazım” uyasında bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye