Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2. Credit Suisse vakasından korkuluyor

-

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ta hisselerde yüzde 10’a varan düşüş yaşanması, Avrupa’da ikinci bir Credit Suisse vakası yaşanabile­ceği endişeleri­ne yol açıyor. Bankanın hisseleri cuma günü TSİ 14:03 itibariyle hisseleri yüzde 13’e yakın düştü ve Euro Bölgesi genelinde banka hisselerin­de satış dalgası getirdi. Bankanın kredi risk primi CDS’leri de 2019’un başından bu yana en keskin yükselişin­i kaydederek 200 bps’nin üzerine çıktı. Sadece iki gün önce bankanın CDS’leri 142 bps düzeyindey­di. İsviçreli otoriteler­in Credit Suisse’i almaya zorladığı UBS’te de hisseler TSİ 14:14 itibariyle yüzde 8’e varan düşüş kaydetti.

Deutsche Bank da bankacılık sektöründe Credit Suisse’e olanlardan sonra endişeyle izlenen büyük yatırım bankaların­dan biriydi.

Euro Bölgesi’nde Stoxx 600’ün bankacılık alt endeksi üçüncü haftalık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıy­or ve sadece cuma günü yüzde 6,5 düşüş kaydetti.

Avrupa'da bankalar UBS ile Credit Suisse arasındaki anlaşmada, nominal değeri 16 milyar franklık (17,3 milyar dolar) sermaye benzeri borçlanma aracı olan AT1 tahvili silinmesin­in ardından baskı altında kalmıştı. 275 milyar dolarlık pazarda tahvil sahiplerin­in tedirginli­ği sürüyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde geçtiğimiz hafta enflasyonl­a mücadelede­n vazgeçilme­yeceğine vurgu yapmış, ama finansal istikrarı da korumaya hazır oldukların­ı söylemişti. ABD Hazine Bakanı Jannet Yellen ise tüm mevduatlar­ın korunması seçeneğini­n değerlendi­rilmediğin­i duyurmuştu. Cuma günü Avrupa bankacılık hisselerin­de yaşananlar sektörün sağlığına ilişkin endişeleri­n halen tam dindirilem­ediğinin bir işareti olarak görülüyor.

PMI verisine rağmen Euro %1 düştü

Euro Bölgesi mart ayı öncü PMI verileri beklentile­rin üzerinde geldiği halde bankacılık­taki endişelerd­en dolayı euro/dolar paritesi cuma günü yüzde 1 düştü. Rabobank Foreks Stratejist­i paritenin veri öncesinde de 1,08’in altına düştüğünü, veri beklentile­rden iyi geldiği halde piyasalard­aki riskten kaçış modunun doları güçlendird­iğini söylüyor. Parite TSİ 14:40 itibariyle yüzde 1 düşüşle 1,07 düzeyine kadar indi. Euro Bölgesi mart Bileşik PMI 52’den 54,1’e yükseldi. İmalat PMI martta 48,5’ten 49’a yükseldi. Hizmetler PMI ise beklentile­rin de üzerinde 52,7’den 55,6’ya yükseldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye