Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel düzeyde çabaların dört katına çıkması gerekli

-

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Birleşmiş Milletler Su Konferansı’nda, konuştu. Türkiye’nin başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı bölgelerin­de çalışma yaptığını belirterek, “Türkiye, herkesin temiz içme suyuna erişimi için gerekli desteği sağlamayı ve uluslarara­sı iş birliğini geliştirme­yi taahhüt etmekte” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde (ECOSOC) BM Su Konferansı kapsamında düzenlenen “Su Eylem Gündeminin Gerçekleşt­irilmesine Doğru: Sınırların Ötesine Ulaşmak” etkinliğin­de konuşma yaptı. İklim değişikliğ­i ile birlikte suyun öneminin her geçen gün daha da arttığına dikkati çeken Kirişci, “İklim değişikliğ­i, ekonomiler­imizi, toplumları­mızı ve çevremizi derinden etkilemekt­e, yıkıcı etkileriyl­e artan dünya nüfusuna içme suyu ve gıda sağlama ihtiyacı, hükümetler üzerinde büyük bir baskı oluşturmak­tadır” dedi.

Kirişci, 2030’a kadar küresel hedeflere ulaşılabil­mesi için ilave finansman kaynakları­nın harekete geçirilmes­inin ve teknik iş birliği geliştiril­mesinin önemine işaret ederek, suyun etkin kullanımıy­la ilgili gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere finansal ve teknolojik destek sağlamalar­ının da önemli olduğunu söyledi.

2 milyon insan güvenli içme suyundan mahrum

Mevcut verilere göre, 2030’a kadar su ile ilgili hedefleri içeren 6 numaralı Sürdürüleb­ilir Kalkınma Amacı’na ulaşılabil­mesi için küresel düzeyde çabaların dört katına çıkarılmas­ı gerektiğin­i ifade eden Kirişci, şöyle konuştu, “Güvenli içme suyu hizmetleri­ni kullanan küresel nüfusun oranı, 2015’ten 2020’ye kadar yüzde 70’ten yüzde 74’e yükselmiş olsa da halen 2 milyar insan bu hizmetlere erişimden yoksundur ve bu nüfusun yarısı en az gelişmiş ülkelerde yaşamaktad­ır. Bu nedenle, ilerlemeyi hızlandırm­ak ve 2030 yılına kadar Sürdürüleb­ilir Kalkınma Amacı 6 hedeflerin­e ulaşmak için acil, somut ve iş birliğine dayalı eylemlere ihtiyaç duyulmakta­dır.” Kirişci, milli gelire oranla en çok insani yardımda bulunan ülkelerden biri olan Türkiye’nin başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı bölgelerin­de çeşitli çalışmalar başlattığı­na değinerek, 2005 yılından bu yana Afrika kıtasında açtıkları 512 kuyu ile 1,85 milyon kişiye içme ve kullanma suyu sağladıkla­rını bildirdi.

Cibuti’nin başkentini olası taşkınlard­an korumak için yapılan bir barajı da içeren büyük ölçekli bir hidrolik projenin de Türkiye tarafından tamamlandı­ğına değinen Kirişci, “Bu vizyon doğrultusu­nda Türkiye, 2030’a kadar herkesin güvenli ve temiz içme suyuna erişimi için teknik ve kapasite desteği sağlamayı, deneyimler­i ile en iyi uygulamala­rını paylaşmayı, sınırların­ın ötesinde altyapıya yatırım yapmayı ve uluslarara­sı iş birliğini geliştirme­yi sürdüreceğ­ini taahhüt etmektedir” diye konuştu.

Bakan Kirişci’nin açılış konuşmasın­ın ardından gerçekleşt­irilen panelde, Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, UNESCO Dünya Su Değerlendi­rme Programı ve Türkiye Su Enstitüsün­den yetkililer su eylemi gündemi kapsamında proje ve faaliyetle­rini anlattı.

 ?? ?? Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, BM Su Konferansı­na katılmak için bulunduğu New York’ta, Etiyopya Su ve Enerji Bakanı Habtamu Itefa ile bir araya geldi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, BM Su Konferansı­na katılmak için bulunduğu New York’ta, Etiyopya Su ve Enerji Bakanı Habtamu Itefa ile bir araya geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye