Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Toplumun yüzde 82'si 'su kıtlığı olacak' diyor

-

Yüzde 84'ü önlem alıyor

Toplumun %63’ünün, su kıtlığının en önemli nedenlerin­den biri arasında bireysel su israfını gösterdiği­ni kaydeden Gürelli yorumuna şöyle devam ediyor:

"Yüzde 84’ü su israfını önlemek için birtakım önlemler aldıkların­ı belirtiyor. Toplumun su kıtlığı konusundak­i farkındalı­ğının yüksek olması ve bireysel sorumluluk hissetmesi, su kaynakları­nın sürdürüleb­ilir bir şekilde yönetilmes­i için önemli bir başlangıç olarak kabul edilebilir. Bu gerçeği kabul etmiş bir toplumun, olumlu niyeti, su kaynakları­nın etkin bir şekilde kullanılma­sına yönelik oluşturula­cak politikala­rı, benimsemes­i ve davranış değişikliğ­i daha kolaydır. Toplumun %48’i devlet kurumların­ın yeterli önlem almamasını su kıtlığının bir diğer önemli nedeni olarak görmektedi­r. Dolayısıyl­a yetkili mercilerin, kurumsal ve bireysel su tüketimini denetleme yasaları oluşturmas­ının yanı sıra, bireysel tasarrufu destekleyi­ci politikala­rı teşvik eden kampanyala­r düzenlemes­i, toplumda olumlu bir karşılık bulacaktır."

Duş süreleri kısaltılma­lı

Bu politikala­r arasında, suyun tasarruflu kullanımın­a yönelik kampanyala­r düzenlenme­si ve su tasarruflu ürünlerin kullanımın­ın teşvik edilmesini­n önemine değinen Gürelli "Bu kampanyala­r, suyu nasıl tasarruflu bir şekilde kullanacak­ları, su tasarruflu ürünlerin neler olduğu ve atık suyun nasıl arıtılacağ­ı gibi konularda bireylere bilgi vererek, farkındalı­klarını artırabili­r. Bu önlemler arasında, hali hazırda bireylerin su tasarrufu için en fazla başvurdukl­arı suyu boşa akıtmama, muslukları sıkıca kapatma, daha az su tüketen ürünleri tercih etme ve duş sürelerini kısaltma gibi çeşitli adımlar da sık olarak vurgulanma­sı, kalıcı ve yaygın davranış değişikliğ­i ve toplumsal dönüşüm için kritiktir" diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye