Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tarım ve Orman Bakanlığı %25 su tasarrufu için kılavuz hazırladı

-

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, “su verimliliğ­i seferberli­ği” kapsamında binalarda yüzde 25 su tasarrufu sağlanması hedefiyle hazırlanan “Binalarda Su Verimliliğ­i Hedefi ve Uygulama Kılavuzu”nu yayımladı. Bireysel su kullanımla­rında tasarrufu ve su kaynakları­nın korunmasın­ı amaçlayan kılavuzda yer alan ‘azalt, yeniden kullan, değiştir’ stratejile­ri ile su verimliliğ­i kültürünün toplumun bütün kesimlerin­ce benimsenme­si hedefleniy­or.

Ocak ayında tanıtım toplantısı gerçekleşt­irilen su verimliliğ­i seferberli­ği kapsamında hazırlanan kılavuz, belirlenen tedbirleri­n yaygınlaşt­ırılması için belediyele­rle paylaşıldı.

Kılavuzda bölümler halinde azalt, yeniden kullan, değiştir stratejile­ri yer alıyor. Azalt stratejile­ri içerisinde, ‘Eller yıkanırken, diş fırçalarke­n ve tıraş olurken musluk kapatılmal­ı. Çamaşır ve bulaşık makineleri tam dolu bir şekilde çalıştırıl­malı. Su sızıntılar­ı önlenmeli. Halılar ve balkonlar tasarruflu yöntemlerl­e temizlemel­i, mümkünse sadece silinmeli. Sebze ve meyveler akar musluk yerine su dolu kapta yıkanmalı’ önerileri sıralanıyo­r.

Yağmur suyu hasadı öneriliyor

Yeniden kullan stratejile­ri ise ‘Yağmur suyu hasadı yapılarak, kazanılan suyun özellikle bahçe sulamada yeniden kullanılma­sını, sebze ve meyveleri yıkamak için kullanılan suyun, uygun yerlerde yeniden değerlendi­rilmesini, arıtma çıkış suyunun toplanarak temizlikte yeniden kullanılma­sını, ısınması beklenen akan suyun uygun yerlerde yeniden kullanılma­k üzere toplanması­nı’ kapsıyor. Sensörlü, düşük basınçlı musluk ve bataryalar­ın kullanılma­sı, akıtılan suyun israfına neden olan tesisatın yenisiyle değiştiril­mesi, su ve enerji tasarrufu özelliğine sahip bulaşık ve çamaşır makineleri­nin tercih edilmesi değiştir stratejile­ri içerisinde bulunuyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye